Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Snart införs betalning för laddning av elbil

Med start första oktober i år kommer Falu Energi & Vatten att ta betalt för laddning vid bolagets samtliga laddstationer för elbilar.

Falu Energi & Vattens laddstationer är anslutna till ett av Nordens största laddnätverk Charge & Drive. Nätverket har över 1 900 laddstationer och växer snabbt.

– Det kommer att vara väldigt enkelt att genomföra laddning och betalning. Du gör det via vår app Falun Charge & Drive, en laddbricka som man beställer i appen eller sms, berättar Daniel Asplund, projektledare på Falu Energi & Vatten.

Var tionde bil som såldes under augusti i Sverige var laddbar och i takt med att marknaden för laddbara bilar växer används laddstationerna allt mer. Inte minst i Falu kommun.

Allt större betydelse

– Våra laddstationer får en allt viktigare betydelse för att skapa ett hållbart transportsystem i kommunen. För att driva och utveckla våra laddstationer på ett ansvarsfullt sätt, behöver vi ta betalt av användarna. Med högre krav och förväntningar på våra tjänster kommer också kostnader för att underhålla och utveckla den nya infrastrukturen, säger Daniel Asplund.

Falu Energi & Vatten har laddstationer utspridda över hela Falu kommun. Nätet av stationer gör att kommunen har unika förutsättningar för elbilstrafik.

– Sex snabbladdningsstationer finns utspridda vid viktiga knutpunkter. Där kan du ladda din elbil med hög effekt och på kort tid. De är rena drivmedelsstationer där vi tar betalt per kilowattimme man laddar. Vid flera större resmål, där man parkerar sin bil en längre tid, har vi destinationsladdare som erbjuder lite långsammare laddning. Där har vi en tidstaxa, som motsvarar ordinarie p-avgift plus lite extra för laddningen, berättar Daniel Asplund.

Många laddar hemma

Vanligtvis laddar elbilister sina bilar hemma över natten, vilket ger en drivmedelskostnad på ungefär två kronor per mil.

– Snabbladdning vid våra publika stationer är den laddning som kostar mest, men aldrig mer än att tanka en bensin- eller dieselbil. Aktuella priser för laddning hittar man på alla våra stationer eller så kan man gå in på fev.se/elbil, avslutar Daniel Asplund.

Så gör du vid laddstationerna

 1. Fakta/Så här gör du för att betala vid laddstationerna
  1) Ladda ner vår app Falun Charge & Drive.
  2) Registrera ett konto i appen.
  3) Anslut ett betalkort i appen, välj: Profil > Betalningsalternativ > Lägg till kreditkort.
  4) Nu kan du börja använda appen för betalning.
  Om du vill skaffa laddbricka:
  1) Öppna appen Falun Charge & Drive, välj: Profil > Laddnycklar > Beställ ny laddningsnyckel.
  2) Ange postadress och beställ.
  3) Laddbrickan kommer med post inom några dagar.
Sidan uppdaterad 2018-09-18