Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Snöröjning

Så får du senaste nytt om snöröjningen

Nu startar vi upp en snödagbok, där du kan hitta senaste nytt om hur kommunen arbetar med snöröjning och halkbekämpning. Dessutom presenterar vi en nygjord karta, där du på ett enkelt sätt kan klicka dig in för att se vilken prioritet just din egen gata har.

Förra vintern föll det rekordmycket snö över Falun.

Kritiken över hur vinterväghållningen sköttes var stenhård.

Nu har kommunen valt att bygga upp en egen organisation med målet att klara av vinterns utmaningar på ett betydligt bättre sätt.

I våras tog miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutet att inte förlänga avtalet med ansvarig huvudentreprenör, och att kommunen istället skulle bygga upp en egen organisation.

- Nu är vi själva utförare, inte beställare, det är den stora skillnaden i den nya organisation vi har byggt upp. Kommer det snö nu, är det vi som ringer ut de upphandlade resurserna, kommunen kör inte med några egna maskiner. Vi skaffar oss egen styrning och kortare beslutsvägar, säger Nicklas Karlsson, enhetschef på trafik- och mark.

Fem entreprenörer står till förfogande

Fem entreprenörer – Makla, Event och entreprenad, NCC, Maserfrakt och BKM – kommer att stå till förfogande med sin maskinpark.

- Under flera månaders tid har vi haft fokus och prioritet på att bygga upp den här organisationen på bästa sätt. Känslan är att vi har fått allt på plats, även om det säkert kommer att finnas saker att skruva på under resans gång. Många av entreprenörerna vi nu har kontrakterat har tidigare erfarenhet av vinterunderhåll i Falun, säger Nicklas Karlsson och fortsätter:

- Tillsyn är enormt viktigt och nu kommer vi att ha egen personal ute på våra gator- och vägar för att bilda en egen uppfattning om läget. Det här gör att kommunen får en bättre koll och att vi får snabbare beslutsvägar, och därmed snabbare insatser vid eventuella brister.

Snödagbok och klickbar karta

Nu startar vi också upp en snödagbok för att kunna ge alla Falubor en bättre information kring hur vi arbetar med snöröjning, halkbekämpning och annan vinterväghållning aktuell dag.

Vi presenterar också en ny karta, där det på ett enkelt sätt går att klicka sig in för att se hur gatorna och vägarna i Falun prioriteras när det gäller vinterväghållningen.

Sidan uppdaterad 2019-08-08