Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bilar står parkerade

Förändringar görs för att minska parkeringsproblemen i centrala Falun

Falun växer och parkeringsproblemen inom vissa stadsdelar blir allt större. För att möta den utvecklingen kommer andelen uppmärkta parkeringsplatser i centrala Falun, främst i Elsborg och Gamla Herrgården, att bli mer vanligt förekommande.

-Det är väldigt trångt på många gator i centrala Falun, och många bilister rättar sig inte efter de parkeringsföreskrifter som råder. Vi måste säkra upp framkomligheten för blåljus-organisationerna, och se till att kommunen kan sköta sin driftverksamhet, exempelvis snöröjning och sopning, säger Patricia Wallin Granhagen, vd i Falu P AB.

Vid sitt aprilsammanträde beslutade miljö- och samhällsbyggnadsnämnden att utöka det så kallade parkeringsförbudsområdet i centrala Falun. Parkeringsförbudsområdet innebär att man kan införa villkorade och uppmärkta parkeringar inom ett större område än vad Falun hittills haft.

Något som också gör att kommunen får bättre kontroll om var fordon står inom området, men också ges möjlighet att styra över regleringarna inom detsamma.

Avgränsningen för området är: E16-Kålgården-Grycksbobanan-Mariabacken-Vasagatan-Regementsvägen-söder om Magasinet-Timmervägen.

Stora förändringar i Elsborg och Gamla Herrgården

Det är i Gamla Herrgården och Elsborg som de stora förändringarna kommer att ske. Datumparkeringen i områdena försvinner och fasta parkeringsplatser inrättas i stället. Antalet parkeringsplatser ska dock inte behöva bli färre.

-Många har svårt att lära sig datumparkeringsreglerna och på många gator i de här områdena står det bilar på båda sidorna av gatorna. Något som begränsar framkomligheten. Vi har också sett att många ställer sina bilar vid ingångar till fastigheter, vilket inte är tillåtet. Nu kommer vi att märka upp parkeringsrutor i stället på ena sidan av gatan. Vi ser många fördelar med en sådan lösning. Det blir enklare att förstå var man får parkera, säger Patricia Wallin Granhagen.

Fler parkeringsavgiftsnivåer införs

I Falun har det sedan 2011 funnits fyra olika zoner som styrt vilken parkeringsavgift som ska tas ut på de olika parkeringarna i centrum.

Nu blir det bara en zon där parkeringsavgifterna kommer att styras av tillgång och efterfrågan på respektive parkeringsområde.

-Populära parkeringar med hög beläggningsgrad får de högsta avgifterna och parkeringar med låg beläggningsgrad får lägre avgifter. På det sättet ska vi också kunna optimera beläggningsgraden på alla våra parkeringar, få till en bättre tillgänglighet, säger Patricia Wallin Granhagen och fortsätter:

-Vi kommer också att införa fler parkeringsavgiftsnivåer än dagens 0, 5, 10 och 15 kronor. Vi kommer också att se över maxtiden för att parkera som ett verktyg för att förenkla och förbättra användningen av de parkeringsplatser som vi har.

Här kan du läsa mer om Falu P AB och var du hittar parkeringarna i Falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2019-04-30