Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Välkommen att strosa på vår nya gågata – Falugatan!

Falugatan är centrala Faluns senaste gågata. Här ställer vi nu ut prunkande blomkärl för en vackrare miljö och din säkerhet.

Utvecklingen av centrum görs bland annat med sikte på att våra gator och torg ska bli mer attraktiva att vistas på. Ett exempel är längs Östra Hamngatan och anslutningen med Falugatan där vi skapat ett stråk med platser att flanera och umgås på.

För att öka trivseln har vi även gjort Falugatan mellan Holmgatan och Östra Hamngatan till gågata. I veckan pyntar vi gågatan med vackra blomkärl som även fungerar som fartsänkare för cyklister och andra fordon så att du kan promenera säkrare här.

Eftersom många har undrat vilka trafikregler som gäller nuförtiden på Falugatan mellan Holmgatan och Östra Hamngatan, förklarar vi här vad som gäller.

Får man cykla på en gågata?

Mellan Holmgatan och Östra Hamngatan är Falugatan numer en gågata. Det betyder att det är en bilfri zon eller bilfritt område, och alltså en gata där man inte får köra bil eller andra motorfordon utan tillstånd från myndigheterna.

Cykla får du däremot göra på en gågata, men med hänsyn till de gående. Sidan av blomlådorna med slät smågatsten är lämplig för cykel och olämplig för bilar.

De transporter som är tillåtna på en gågata är endast:

  • varuleveranser till eller från butiker eller motsvarande
  • transporter av gods eller boende
  • transporter av gäster till eller från hotell eller motsvarande
  • transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer.

Fordon får högst köra i gångfart och gående har alltid företräde.

Sidan uppdaterad 2019-05-06