Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

 Gamla Postenparkeringen

Arkeologiska utgrävningar ska göras på Gamla Postenparkeringen.

Följ med på spännande tidsresa då Gamla Postenparkeringen grävs ut

Stora delar av Gamla Posten-parkeringen i centrala Falun kommer att vara avstängd veckorna 22-44. Anledningen är att en stor arkeologisk undersökning ska göras på parkeringen, som förberedelse för kommunens planerade bostadsbyggnation i området.

– Redan nu på måndag, 27 juni, börjar vi arbetet med att stängsla in området och hyvla bort asfalten. Under arbetsperioden kommer bara en tredjedel av den allmänna parkeringen att vara öppen. Förhyrda parkeringar berörs inte alls av arbetet, säger projektingenjör Mikael Stenemyr på Falu kommun.

De arkeologiska undersökningarna i kvarteret kommer att inledas den 3 juni, och utförs av företaget Arkeologikonsult.

– Parkeringen ligger på en del av gamla Falun, där det inte har genomförts så många stora undersökningar. Vi kommer att jobba på under några månader och ha sju-åtta arkeologer på plats. Det vi vet är att det långt tillbaka har bott folk på den här platsen, så det ska bli spännande och se vad vi kan hitta i marken, säger Åsa Berger, projektledare för de arkeologiska undersökningarna.

Området kallas gammalt för Övre Åsen

Kvarteret Posten ligger inom det område i Falun som kallas för Övre Åsen, som redan 1540 omnämns i skriftliga källor.

På Åsen har mindre grävningar genomförts tidigare, och de har visat att det i kvarteret Posten finns rester av byggnader, gårdsplaner och odlingsytor från 1500-talet fram till mitten av 1900-talet.

– Nu gör vi en stor undersökning som förhoppningsvis ska ge oss svar på flera frågor. Vi vill bland annat veta hur bebyggelsen sett ut, hur den förändrats med tiden och hur husen och tomterna organiserats, säger Åsa Berger.

Under veckorna 28-30 kommer arkeologerna att ha semester, men annars kommer det att vara full fart på platsen.

– Vi kommer att hålla visningar för allmänheten med jämna mellanrum. På Arkeologidagen den 25 augusti anordnar vi också aktiviteter tillsammans med Dalarnas museum, säger Åsa Berger.

Här kommer du att kunna följa arbetet.

Sidan uppdaterad 2019-05-22