Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Gå och cykla till skolan i höst

I Falu kommun är många beroende av att åka kollektivt, medan andra har alternativ. Inför terminsstarten uppmanar skolchef Johan Sved­mark elever att gå eller cykla till skolan – om det är möjligt.

–På grund av coronaviruset behöver vi hjälpas åt att minska trängseln på bussarna. Samtidigt vill vi inte ha mer biltrafik utanför skolorna, konstaterar han.

Tidigare undersökningar visar att en stor andel av de resor som görs inom kommunen är under fem kilometer. Många av dem görs med bil av föräldrar som skjutsar till skolan.

– Det är redan mycket biltrafik på morgnarna utanför våra skolor och vi är rädda för att det kan bli mer nu i höst i och med pandemin, säger Maria Pettersson, trafik­­ingen­jör.

Hon menar att föräldrar ofta skjutsar sina barn och ungdomar för att det ska kännas tryggt, men att föräldrarna då bidrar till en trafiksituation som är farlig för andra barn.

Resa hållbart

Mathias Westin är trafikplanerare på Falu kommun. Han hoppas att både föräldrar och äldre elever ska reflektera över sina resorna till och från skolan, så här inför terminsstarten.

– Vi önskar att fler skulle gå och cykla. Många föräldrar tror att det går snabbare att skjutsa än vad det faktiskt gör, samtidigt som de underskattar värdet av att barn och unga får röra på sig. Dessutom är det självklart positivt ur miljö- och klimat­synpunkt om fler går och cyklar, säger han.

Mathias tips till föräldrar som är oroliga för sina barns säkerhet är att gå eller cykla tillsammans med barnen och att samarbeta med andra föräldrar.

– Man kan till exempel starta ett gåtåg eller cykeltåg i ett bostads­område och turas om att följa ett helt gäng barn till skolan.

Mer information

Så kan du resa hållbart

Här kan du bland annat se hur lång tid det tar att cykla in till centrum från olika bostadsområden i Falun.


Sidan uppdaterad 2020-08-05