Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Blå bild med hjärta och cykelhjul. Cykla med hela världen den 12 februari

Anmäl dig till Vintercyklingens dag

Vintercyklingens dag är den svenska delen av den internationella aktivitetsdagen Winter Bike To Work Day, som infaller andra fredagen i februari varje år. Anmäl dig du också och var med och vintercykla i Falu kommun.

Vintercyklingens dag handlar om att visa att vi är allt fler som cyklar året runt. Vinter 2019 cyklade omkring var tionde person i Sverige en genomsnittlig dag under vinterhalvåret. Det är en ökning med 28 procent jämfört med några år tillbaka.

Förläng cykelsäsongen. Förläng livet. Behåll klimatet.

Med Vintercyklingens dag vill Svensk Cykling visa att det är möjligt att cykla året runt och lyfta fram den nytta som både samhället och individen har av att fler cyklar under hela året. Att cykla ger den motion som vi alla behöver för att hålla oss friska och för att behålla nytta av motionen gäller det att hålla sig aktiv hela tiden.

Att cykla sparar klimatet, minskar miljöfarliga utsläpp och förbättrar hälsan. Därför är varje cyklist en ekonomiskt vinst för samhället och för individen medan det är en kostnad för både samhället och individen varje gång som en bil startar.

Men att cykla handlar framför allt om att resa enkelt. Också under vintern.

Mål om mer cykling kräver cykling året runt

För att fler ska kunna känna sig säkra med att cykla under vintern behövs det cykelvägar med bra belysningen, vinterväghållningen och halkbekämpning.

Vintercyklingens dag är därför också en dag för kommuner, regioner och staten att visa upp vad de redan gör och vad de vill göra i framtiden för att fler ska kunna resa säkert, hälsosamt och miljövänligt genom att cykla under hela året.

2017 presenterade regeringen “En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling” och riksdagen har beslutat om att transportsektorns koldioxidutsläpp ska minska med 70 procent mellan 2010 och 2030. Till det kommer att många kommuner har mål om att fler ska cykla. För att nå dessa mål måste det bli självklart för fler att cykla året runt.

Tips och trix för vintercykling

Anmäl dig till Vintercyklingens dag!

Visa att vi är många som vintercyklar i Falu kommun - Anmäl dig till vintercyklingens dag. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-02-08