Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En cykel i snön och porträttbild av Magnus Billberger med cykelhjälm och solglasögon

Fotomontage. Foto Jonny Neuenhagen och privat.

Snö och kyla hindrar inte Magnus från att cykla till jobbet

Den 12 februari är det Vintercyklingens dag då folk uppmanas att testa att cykla på vintern. Magnus Billberger från Falun är en van vintercyklist som cyklar till jobbet i Borlänge under hela året.

Nu under pandemin är det lite annorlunda, men Magnus cyklar normalt till jobbet i Borlänge varje dag och sedan hem igen till Falun. Det tar cirka en timme enkel väg under vintern och cirka 45 minuter på sommaren.

– Jag har anmält mig till Vintercyklingens dag sedan första året det anordnades. För mig är det inget konstigt med att cykla året runt och jag har också skaffat en el-mountainbike med dubbdäck, så jag också tar mig fram i djup snö. Jag har till och med cyklat till jobbet över Runn, säger Magnus Billberger.

Vilka råd ger du till den som vill prova att vintercykla?

– Det är en process man man måste lära sig, ungefär som längdskidåkning där man får prova sig fram vad som funkar för en själv, och räkna med kalla händer och fötter. Man behöver en snäll introduktion och som nybörjare så ska man inte häller sätta ribban för högt, säger Magnus och fortsätter:

– Sedan behöver man hitta lösningar för att ta in cykeln i värmen, annars kan man få is i växlar och wirar.

Vad kan kommunen, Trafikverket och privata vägföreningar göra för att underlätta för vintercyklister?

– Först och främst hålla de viktigaste cykelstråken och gång- och cykelbanorna fria från snö och ser till att de är fria från vatten, tjälsäkrade. Annars blir det tjälskott, ojämnt och det går inte att ploga bort snön. Men den största faran och halkan för oss cyklister är gruset som ligger kvar på våren.

Många pratar om att metoden sopa och sedan salta är bra(sopsaltning), vad tycker du om det?

– Nej, jag tycker inte det är en bra idé för Falun eftersom det är väldigt utspridda cykelbanor och skulle troligtvis bli väldigt ojämnt mellan där det är sopsaltat och inte. I större städer fungerar nog metoden bättre, avslutar Magnus Billberger.

Tips och trix för vintercykling

Vintercyklingens dag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-02-12