Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Halt och dåligt snöröjt på kommunala gator? – Tack för att du gör felanmälan

Med väldigt ovanligt väder hittills denna vinter med skyfall, töväder, halka, snö och vind, så har det ibland tagit lite längre tid att snöröja och halkbekämpa. Det har därför framförts kritik i bland annat sociala medier, men få felanmälningar har kommit in till kommunen.

– Även om vi gör egna kontroller så är otroligt värdefullt att vi får veta var vi behöver sätta in en åtgärd och får information om vår åtgärd inte funkar, som att det blivit halt igen. Ju mer Faluborna hjälper till desto snabbare kan vi agera, säger Nicklas Karlsson avdelningschef trafik och mark.

Felanmäl via hemsida eller app

Är det dåligt snöröjt eller halt på en kommunal gata eller cykelbana? - Hjälp Falu kommun och få snabb hantering av felanmälan via ett webformulär på falun.se ”Felanmälan väg och park” eller ladda hem appen: ” Felanmälan Falun”, där appar finns. Då kommer anmälan direkt till ansvarig arbetsledare om kan bedöma vilka åtgärder som behövs.

I både appen och webbformuläret möts du av en lista där du väljer bland kategorier och typer av fel. Du kan beskriva ditt ärende i fritext, bifoga bild, välja kartposition och ange hur du önskar följa ärendet. Du kan också felanmäla via kontaktcenter, telefon 023-830 00. Du kan felanmäla anonymt.

Webformulär och mer information hittar du här

Ovanligt väder och svårt att förebygga halka

Den här vintern har hittills bjudit på speciella väderförutsättningar och snabba väderomslag. Det innebär svårigheter för de som sköter snöröjning och halkbekämpning.

– Ja, den här typen av vinter med vädervarningar är vi inte vana vid och har inte heller planerat för. I januari fick vi exempelvis ett skyfall, säger Nicklas Karlsson och fortsätter:

– Sedan har vi inga möjligheter att jobba förebyggande mot halka, för vi använder inte salt. Med de mekaniska halkbekämpningsmetoder vi har idag så kommer det bli halt, innan vi kan sätta in åtgärder. Man kan inte sanda innan det blivit en hinna med is.

Kritik mot vinterväghållning

Falu kommun har även den här vintern fått kritik mot hur snöröjning och halkbekämpning utförs. Det handlar bland annat om att det tar för lång tid innan det halkbekämpas, snöröjs och att det upplevs att kommunen bortprioriterat gatan, cykelbanan eller trottoaren.

– Jag förstår att man upplever det så. Vi har flera exempel där vi har åtgärdat halkan tidigt på morgonen, men sedan har det frusit på över gruset, när folk ska till jobbet. Vi följer vår prioriteringsordning och håller oss oftast inom de tider vi ska, men blir det plötsliga väderomslag så kan vi tyvärr inte hinna med allt överallt samtidigt, utan då prioriterar vi framkomlighet, säger Nicklas Karlsson.

Delat ansvar

När det gäller snöröjning och halkbekämpning så är det ett delat ansvar mellan Trafikverket, kommunen, vägföreningar och fastighetsägare.

  • Falu Kommun ansvarar för gator, vägar, gång- och cykelvägar samt parkeringar inom Falu tätort, Danholn och Grycksbo.
  • Trafikverket ansvarar för det regionala vägnätet samt genomfartsgatorna i de mindre tätorterna i kommunen.
  • I kommunens ytterområden är det vägföreningar som sköter väghållningen.
  • Som fastighetsägare (gäller inom detaljplanelagt område) har du ansvar att skotta och sanda gångbanorna utanför din tomt. Den snö du skottar på tomten får inte läggas ut på gatan eller på plogvallen.

Läs mer om snöröjning och halkbekämpning och hur kommunen prioriterar olika åtgärder.

Sidan uppdaterad 2022-02-23