Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Flera bilar som står parkerade.

Så gör du för att ansöka om parkeringstillstånd digitalt

Du som är rörelsehindrad kan ansöka om parkeringstillstånd digitalt. Här kan du läsa mer om vad som gäller och hur du gör för att ansöka.

Du som är folkbokförd i Falun och har svårigheter att förflytta dig på egen hand mellan ditt parkerade fordon och platsen du ska besöka, kan ansöka om ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Tillståndet gäller i hela landet och även i de flesta europiska länder. Parkeringstillståndet är personligt och giltigt under en viss tid, från sex månader upp till fem år, beroende på handläggarens beslut.

Du kan få parkeringstillstånd om du:

  • har ett rörelsehinder som gör det svårt att förflytta dig,
  • är passagerare och kan inte vänta en stund medan föraren parkerar bilen, till exempel på grund av allvarlig balansrubbning,
  • eller om du är barn med rörelsehinder.

Du kan inte få tillstånd om du:

  • har svårt att bära,
  • är synsvag, men har inga svårigheter att förflytta dig,
  • eller om du har svårigheter att kliva i och ur bilen.

Så här ansöker du om parkeringstillstånd

Du kan ansöka digitalt där du kan välja att logga in med mobilt bank id, eller ansöka digitalt utan att logga in. Det finns även möjlighet att använda sig av blankett.

Självservice: Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindradeLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Om du ska fylla i en i blanketten så är det Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade som gäller. Se till så att en legitimerad läkare fyller i blanketten Läkarintyg till ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Båda blanketterna finns på Självservicesidan om du klickar på röda länken ovan.

De ifyllda blanketterna skrivs ut och skickas via post till:

Falu kommun, Trafik och mark (PRH)
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
791 83 Falun.

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer kan du gå in på den här sidan, och har du frågor är du välkommen att kontakta kontaktcenter på nummer 023-830 00 eller via e-post till kontaktcenter@falun.se.

Sidan uppdaterad 2024-02-09