Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Skolbuss med elever som kliver på bussen. Foto: Peter Bergman.

Arkivbild

Extra skolbussar sätts in fram till nyår

När Dalatrafik lade om tidtabellen för landsbygdstrafiken den 9 december, så innebar det också ändringar för skolbussarna på landsbygden, och mycket längre dagar för skolbarnen. Falu kommun och Dalatrafik har därför kommit överens om extra skolbussar fram till nyår.

– Det är ohållbart för familjerna på landsbygden och för skolan, det har vi fört fram till Dalatrafik. Många elever får jättelånga dagar, vissa får upp till två timmar längre skoldag, säger Torbjörn Fernkvist, biträdande barn- och utbildningschef.

Orsaken till förändringarna i kollektivtrafiken och skolskjutsarna, är att Dalatrafiks huvudman Landstinget Dalarna behöver spara 55 miljoner kronor.

Extrabussar sätts in

Många oroliga föräldrar har hört av sig till Falu kommun och vill veta hur det kommer att bli. Falu kommun och Dalatrafik har hittat en lösning som räcker året ut, med extrabussar som täcker upp i Aspeboda, Vika, Rönndalen och Svärdsjö, extraturer mellan Sundborn och Svärdsjö samt ny tur mellan Aspeboda och Falun.

– Vi jobbar för att hitta en permanent lösning tillsammans med Dalatrafik, det räcker inte att vi löst det fram till nyår. Det är såklart pengar det handlar om. Antingen måste vi fylla på med personal som kan ta emot eleverna på morgon och eftermiddag, eller så måste det vara fler bussar, säger Torbjörn Fernkvist.

Landstingspolitiker och representanter för Dalatrafik kommer inom kort att träffa politiker och tjänstemän i Falu kommun, för att diskutera skolbussar och kollektivtrafik.

Läs mer om ändringarna för busstrafiken på landsbygden

Sidan uppdaterad 2018-12-12