Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Vinnarna tillsammans med domarna i tävlingen, blommor och diplom

Årets vinnare i Kockduellen i Falun tillsammans med tävlingsdomarna. Ingemar Eberstål, Banken och Två rum & kök, Simon Winberg, vinnare, Helena Lindblad, Scandic Lugnet, Rasmus Käll, vinnare, Tobias Bodén, Scandic Lugnet och Björn Hemdal, lärare Kristinegymnasiets restaurang och livsmedelsprogram.

Britsarvskillar Falumästare i Kockduellen

Rasmus Käll och Simon Winberg från Britsarvsskolan, vann på torsdagen Falufinalen i tävlingen Kockduellen med sin välbalanserade rätt med kryddiga vegetariska järpar, rostade rotfrukter, mathavre och sallad . Nu har de chans att komma till riksfinalen i Stockholm.

– Det har varit roligt med nya utmaningar och att testa ett sådant här kök. Jag är väldigt nöjd med att vi vann och att vi lyckades med rätten, Rasmus Käll.

Alla lagen hade den här gången fått veta den vegetariska varukorgen i förväg. Den bestod bland annat en formbar vegetarisk färs, mängder av rotfrukter, mejeriprodukter och kryddor. Rasmus Käll och Simon Winberg gjorde kryddiga vegetariska järpar med chili, mathavre, rostade rotfrukter och en lite syrlig sallad.

Lag från åtta grundskolor i Falu kommun deltog i Falufinalen. Juryn bestod av lokala krögare som tyckte bidragen höll en väldigt hög klass, vilket gjorde det svårt att bestämma sig för en vinnare. Slutligen stod det ändå klart att Rasmus och Simon var segrare.

Motiveringen

"En modern rätt som ligger rätt i tiden. En spännande komposition både för en vegetarian, vegan och en köttätare. Kryddningen är spännande där man vågar sticka ut och inte bara går på det traditionella. Spännande smaker som möts och gifter sig, smakupplevelsen blir komplett med sött, salt och syrligt. En bra rätt bra rätt som vi gärna sätter på menyn på våra restauranger"

Den vinnande rätten

Det vinnande bidraget som föll juryn i smaken. Kryddiga vegetariska järpar, rostade rotfrukter, mathavre och lite syrlig sallad.

– Jag tror vi har det som krävs för att gå vidare till Stockholm. Vi kan lägga upp maten och vet hur det ska smaka och vilka kombinationer som passar, säger Simon Winberg.

– Vi har moderna smaker och det är gott tillsammans alltihop, säger Rasmus Käll.

Tävlingen Kockduellen startades i Falun år 2016, som ett initiativ mellan näringslivet och utbildningsanordnare för att väcka intresset för kockyrket. Det är nu tredje gången tävlingen ordnas, där niondeklassare i 25 städer över hela Sverige, tävlar om att bli en av de tio lagen som får komma till finalen i Stockholm.

Sidan uppdaterad 2019-05-10