Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Skrivläraren och två av författarna vid Stora stöten i Falun

Skrivläraren Grim Nohrstedt och författarna Rebecca Andersson och Disa Lindholm. Författarna Anna Westerlund och Sabina Larnefeldt saknas på bilden.

Gymnasieelever författade fantasynovell

Bifrost – Fantasynoveller från Kopparberget, är en rykande färsk novellsamling som tar dig med till ett alternativt Falun, där uråldriga krafter släpps fria när portalen Bifrost öppnas och släpper in mytologiska väsen i vår värld.

Bakom boken står författarkollektivet Väsen, som består av fyra tjejer som går eller har gått på Kristinegymnasiet, och som fått utveckla sitt författarskap i en kreativ skrivgrupp.

– Det var så skönt att ha en plats på skolan där man kunde koppla bort all stress och bara fokusera på något roligt ett tag, det mådde jag väldigt bra av, säger Anna Westerlund.

– Det har varit fantastiskt roligt med en skrivgrupp på skolan. Jag vill också uppmuntra andra skolor att starta egna skrivgrupper, säger Disa Lindholm.

Bifrost – Fantasynoveller från Kopparberget, finns nu att köpa på nätet samt inom kort även på bokhandeln och att låna på bland annat Falu stadsbibliotek. Målgruppen är tonåringar från 13 år och uppåt.

– Jätteroligt att vi gett ut en bok, vi är ju inga författare egentligen. Jag kommer definitivt att fortsätta skriva i någon form, säger Rebecca Andersson.

Kort om handlingen

En ung gymnasiestudent hittar en gammal bok som hon läser högt ur, utan att veta att hon då uttalar en uråldrig besvärjelse som öppnar portalen Bifrost nere i gruvan. Vissa av dessa väsen som nu släpps fria längtar bara hem och vill inget annat än att återvända, medan andra, mörkare väsen, vill tillbaka till jorden. Det blir nu upp till ett par ungdomar, en alv och Gruvfrun att förhindra att Nidhögg återvänder till Midgård, alltså jorden och då specifikt Falun. I ”Bifrost - Fantasynoveller från Kopparberget” följer vi därför fyra parallella berättelser som tillsammans ger en bild av händelseförloppet.

Grim Nohrstedt är skrivlärare för gruppen:

– Det har verkligen varit en ynnest att få arbeta med dessa elever, och det har skänkt mig en stor glädje. De är verkligen helt fantastiska personer, med egna berättarröster och ett fint språkbruk. Dessutom har de en bottenlös fantasi som hela tiden överraskar och inspirerar. Skrivgruppen är en del av vår skolas hälsofrämjande- och förebyggande arbete, säger Grim Nohrstedt.

Disa Lindholm läser ett kort stycke ur sin novell i boken.

Sidan uppdaterad 2019-08-01