Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

River morötter.

Kockduellens Falufinal avgörs under torsdagen.

Nu är det dags för Kockduellens Falufinal

Nu har det blivit dags för Faluns stadsfinal i Kockduellen – den stora matlagningstävlingen för högstadieelever. Elva lag från åtta skolor gör upp om segern, som kan ge en plats i den stora riksfinalen i Stockholm som arrangeras i mars månad.

Intresset för Kockduellen fortsätter att växa och i år är det fler än 6 000 högstadieelever från 33 olika städer som valt att vara med i matlagningstävlingen.

Även i Falun fortsätter intresset att vara stort och nu har det alltså blivit dags för den stora stadsfinalen, som avgörs i morgon, i Nya Ecolés lokaler i centrala Falun.

Det är där som vinnarna från varje skola ska göra upp om att bli bästa matlagare bland högstadieeleverna i stan.

– Engagemanget för Kockduellen har varit stort och det är både roligt och spännande att se att vi har så många duktiga matlagare i Falun. Våra duktiga restaurangelever kommer att hjälpa till för att alla ska kunna göra det där lilla extra i finalen, säger Tina Svens, som är projektledare för Faludelen av Kockduellen.

Under stadsfinalen ska eleverna skapa en varmrätt utifrån en råvarukorg, där huvudråvaran är vegansk formbar färs. Därefter provsmakas maten av en jury bestående av bland annat professionella kockar och restauranglärare.

Kan få tävla i riksfinalen

Förutom att bli bästa högstadiekockar i Falun kan vinnarna få tävla i riksfinalen i Stockholm den 19 mars där elever från tio olika städer kommer att göra upp om segern och förstapriset på 10 000 kronor.

– Målet med tävlingen är att väcka högstadieelevernas intresse för matlagning och visa på de möjligheter och karriärvägar som finns inom restaurangbranschen, säger Tina Svens.

– I Falun har vi märkt av ett ökat intresse av att gå på restaurangprogrammet, säger Björn Hemdal. En av restauranglärarna på Kristinegymnasiet.

Tävlande skolor: Bjursåsskolan, Britsarvsskolan, Engelskaskolan, Erlaskolan, Hälsinggårdsskolan, Svärdsjöskolan, Söderbaumska skolan, Västra skolan.

 

Sidan uppdaterad 2020-01-22