Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Person som sitter hemma vid datorskärm och pratar i lurar.

Gymnasieelever får enklare lunch den här veckan

Gymnasieeleverna på Lugnetgymnasiet serveras den här veckan en enklare lunch på grund av personalbrist. En hög sjukfrånvaro på kostenheten är orsaken. Från och med nästa vecka serveras lagad lunch som vanligt igen.

Den enklare lunchen har den här veckan bestått av fil, smörgåsar, pålägg och frukt för Lugnetgymnasiets elever, mat som alltså inte behöver tillagas.

– Vi har tvingats ta till det här på grund av personalsituationen då flera kockar har varit borta den här veckan på grund av olika sjukdomar. Vi klarar att servera men hinner inte laga mat till samtliga gymnasieelever den här veckan, säger Helena Wikström, driftchef på Sektor Service. Driftavdelningen ansvarar för bland annat lokalvård och mat i Falu kommun.

Det finns 74 kök i Falu kommun, varav 54 av dem är kök där det bara jobbar en person.

Det finns sedan tidigare en beredskap för olika situationer som kan uppstå. Beredskapen för matserveringen i Falu kommun går bland annat ut på att prioritera olika grupper, äldreboenden, förskolor, grundskolor och gymnasieskolor.

– Det här är naturligtvis ingen situation som vi önskar, men vi kommer att kunna erbjuda lagad mat igen från nästa vecka, säger Christel Zedendahl som är verksamhetschef för gymnasiet i Falu kommun.

Brist på kockar

Falu kommun har sökt efter kockar att hyra in tillfälligt från näringslivet men det är betydligt svårare att hitta kockar att hyra in i år jämfört med förra året.

– Pandemin slår mot arbetsmarknaden för kockar också då många restauranger har stängt eller minskat sin personalstyrka. Just nu för vår del så är det svårt att hitta kockar som kan komma och jobba med kort varsel, säger Helena Wikström.

Sidan uppdaterad 2021-04-21