Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Elever som får hjälp att registrera sig inne i en gymnastiksal när de ska vaccinera sig

Gymnasieelever i Falu kommun vaccinerade

Under förra veckan och den här veckan har gymnasieleverna haft möjlighet att ta den första vaccinationssprutan mot covid-19 på plats i skolan. Många elever har valt att vaccinera sig och för de som inte riktigt har bestämt sig ännu så finns fortfarande möjligheten att få vaccination.

Genom ett samarbete mellan Region Dalarna och respektive skola har de elever som anmält intresse för att vaccinera sig på skolan kunnat göra det under de här två veckorna. Under onsdagen och torsdagen den här veckan är det Kristinegymnasiets och Lugnetgymnasiets tur.

– Jag har gjort det för att jag inte ska bli sjuk och så öppnar det möjligheter så att man kan resa och jag kan träffa farmor som är i riskgrupp, säger Matilda Ängsås.

– Jag gör det för att skydda alla äldre som inte kan ta vaccinationen, säger Fritz Mozny.

– Jag tänker på de andra, jag kanske inte blir så hårt drabbad om jag får corona, men jag vill göra något för andra, säger Axel Malteskog.

Vaccinationerna utförs av sjuksköterskor från vårdcentralerna i Falun tillsammans med skolsköterskorna i Falu kommun. Vaccinet tas i två doser med några veckors mellanrum.

Bokas via 1177

Om man inte bokat tid för vaccination mot covid-19 ännu så finns fortfarande möjligheten. Gå in på 1177.se här via länken Länk till annan webbplats. och klicka på den vårdcentral i Falun där du vill vaccinera dig.

Varför vaccination

Folkhälsomyndigheten och Region Dalarna rekommenderar alla som kan och får att ta vaccin mot covid-19. Myndigheterna anser att det är viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig eftersom det är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19, och att vaccinera sig är det viktigaste man kan göra för att bromsa smittspridningen.

Att ta vaccin mot covid-19 är frivilligt och det är gratis. Det är ett erbjudande till alla i Sverige som är födda 2005 eller tidigare. Det innebär att om du är född under år 2005 eller tidigare så kan du boka tid för vaccination.

Sidan uppdaterad 2021-09-10