Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En flicka som står och värmer händerna framför en kamin.

Tips och råd: Så eldar du rätt

En brasa i öppna spisen eller kaminen är alltid mysigt, men det är viktigt att elda med rätt material och på rätt sätt. Här får du tips på vad du ska tänka på.

Eldning i braskaminer och pannor i tätbebyggda områden kan leda till problem med luftvägsirritationer, dålig lukt och nedsmutsning, vilket inte är bra för luftkvaliteten.

Så för att elda rätt är det viktigt att tänka på några saker. Eftersom rök, lukt och sotbildning är bra indikationer på om du eldar rätt, så är enklaste sättet att kontrollera om du har en god förbränning att gå ut och titta på röken.

  • Svart rök med kraftig lukt betyder att förbränningen är ofullständig.
  • Gulaktig rök betyder att den innehåller för mycket tjärämnen.
  • Vid god förbränning är röken närmast osynlig. Varma dagar syns bara värmedaller. Kalla dagar kan röken vara vit av vattenånga som kondenseras i den kallare luften.

Om du får sot- och tjäravsättningar på glasluckor, pannväggar och i rökgången så tyder det på att lufttillförseln är dålig. Om förbränningen varit bra får du bara kvar ljusgrå aska i eldstaden.

Så här får du en bättre förbränning

Upptäcker du att förbränningen inte är bra så tipsar miljöavdelningen om följande:

  • Se till att lufttillförseln är tillräcklig. Vid dålig lufttillförsel ökar utsläppen av bland annat sot och tjära till luften.
  • Lägg ett par större vedträn underst och några mindre ovanpå. Korslägg veden luftigt som i en fyrkant och tänd i toppen.
  • Använd inte fuktig ved.
  • Se till att du har en ordentlig glödbädd innan mer ved läggs på.

På Naturvårdsverkets hemsida får du fler råd för effektiv, miljöanpassad och säker eldning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bygglov krävs för kamin och rökkanal

Om du vill installera eller ändra en eldstad/braskamin och/eller rökkanal måste du göra en anmälan till byggavdelningen på Falu kommun.

Montering av eldstaden/kaminen/rökkanalen får inte påbörjas förrän anmälan har godkänts av kommunen och du fått hem ett startbesked.

Exempel på ändring av eldstad

  • Insättning av kassett eller motsvarande i tidigare öppen eldstad.
  • Installation av brännare eller anordning för bränsletillförsel till följd av bränslebyte, till exempel från olja till pellets.
  • Installation av ny kakelugn eller vedspis.
  • Installation av ny rökkanal.

I vissa fall, om skorstenen tydligt påverkar byggnadens utseende, kan det även behövas ett bygglov. Det gäller främst om skorstenen placeras nära takfoten eller dras utanpå en fasad.

Här hittar du mer information för hur du gör när du ska anmäla till byggavdelningen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-11-08