Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Röda gamla hus i Falun och slagghögar efter gruvdrift

Falubor får svara på frågor om att leva nära förorenad mark

Slumpmässigt utvalda personer i Falun kommer snart att få ett vykort med en inbjudan om att delta i en enkätundersökning. Målet är att undersöka hur det är att bo och leva i ett område där det varit långvarig gruvdrift och hur Faluborna förhåller sig till den förorenade marken.

Undersökningen utförs av Arbets- och miljömedicin, Akademiska sjukhuset, Region Uppsala och är en del av ett större projekt där föroreningar i marken undersöks i Falun under åren 2023-2024.

Resultatet av markundersökningarna och enkätsvaren kan användas för att göra en aktuell bedömning av hälsoriskerna inför en översyn av nuvarande rekommendationer, för exempelvis odling av grönsaker samt bär- och svampplockning inom olika områden i Falun.

– Vi hoppas att så många som möjligt vill svara på enkätundersökningen. Den viktigaste nyttan är att vi får ett fördjupat kunskapsunderlag för att bättre förstå om Faluborna riskerar att få i sig metaller genom att leva nära ett förorenat område. Resultaten kommer att presenteras i slutet av året, säger Linda Dunder, projektledare, Arbets- och miljömedicin, Akademiska sjukhuset, Region Uppsala.

Varför gör ni det här nu?

– Efter att Falu kommun tog fram sina råd och riktlinjer med riktvärden för metaller i slutet av 90-talet så har kunskapsläget utvecklats. För att kunna utföra en mer aktuell hälsoriskbedömning och eventuella behov av justeringar av de lokala råden och riktlinjerna behövs ett uppdaterat kunskapsunderlag, säger Linda Dunder.

Mer information om markundersökningsprojektet.

Metaller i mark och vatten i Falun och vilka rekommendationer som gäller just nu.

Sidan uppdaterad 2024-01-30