Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Delagation från Mogale, Sydafrika samt internationell koordinator, stadskansliets chef och projektledare för samarbetet med Mogale.

Delagationen från Mogale,City i Sydafrika, på besök i Falun samt Falu kommuns internationella koordinator, stadskanslichef och projektledare för partnerskapet..

Internationellt samarbete ska öka ungas inflytande

Under den gångna veckan har en delagation från Mogale City i Sydafrika varit på besök i Falun. Besöket ingår i ett samarbete mellan Mogale City och Falu kommun om ungdomars delaktighet i kommunala frågor.

Modern Youth Participation

Falu kommun ingår i ett nätverk där sex svenska kommuner samarbetar med varsin kommun i Södra Afrika. Samarbetet har ett tema relaterat till mänskliga rättigheter.

Falun samarbetar med kommunen Mogale City i Sydafrika i projektet Modern Youth Participation (Nutida ungdomsdelaktighet). Tillsammans jobbar man för att utveckla nya sätt att att göra barn och unga delaktiga i kommunens verksamheter.

- Att fokusera på barn och ungas möjligheter att påverka har varit angeläget för Falu kommun eftersom Barnkonventionen nu blivit lag och att Mogale City är en framåtsträvande kommun med stor vilja att bli bättre på att inkludera och engagera barn och unga har också påverkat inriktningen på samarbetet, förklarar Karin Perers, internationell koordinator.

Hälsinggårdsskolan och Kultur-och fritidsnämnden testar

Projektet har avslutat en förberedelsefas där ett antal digitala möten lagt grunden för hur arbetet med att förbättra ungas inflytande ska gå till.

- Falu kommun kommer att arbeta efter en metod som heter UNIK (Ungt nutida inflytande i kommunen) för att säkerställa att även ungdomar som vanligtvis inte är engagerade i samhällsfrågor får inflytande, säger Emilia Otterstam, projektledare för samarbetet, och hon berättar vidare att metoden först kommer att testas i ett pilotprojekt i mindre skala, där Hälsinggårdsskolan tillsammans med Kultur- och fritidsnämnden är först ut.

Den 8-14 december har projektgruppen från Mogale City besökt Falun. De har fått ta del av Falu kommuns arbete med ungdomar bland annat genom besök på Hälsinggårdsskolan och deras pilotarbete, besök på Ungdomsslussen och Kultur- och fritidsförvaltningens arbete med att stödja ungdomars initiativ.

Falun får samtidigt möjligheten att lära av hur Mogale jobbar med ungdomar.

Finansierat av ICLD

Kostnaden för Faluns projekt uppgår till närmare 3 miljoner kronor över fyra år. Alla kostnader finansieras av Sida genom organisationen Internationellt Centrum för Lokal Demokrati (ICLD).

Falun kommer även få stöd av bland andra experter på mänskliga rättigheter från Raoul Wallenberg Institutet, som är kopplade till nätverket samt forskare från University of Johannesburg.

Här kan du ta del av UNIK på Hälsinggårdsskolan

Sidan uppdaterad 2022-12-13