Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En person som ger en påse till en yngre person

Så rekryteras barn och unga in i kriminalitet

Kriminella och kriminella nätverk utnyttjar barn för sina syften, vilket är ett brott. Här berättar vi om varningssignalerna du som vuxen ska se upp med, och hur det går till när kriminella utnyttjar barn.

Barn i 12–15-årsåldern rekryteras till kriminella nätverk av andra unga som ofta är 15–20 år. Detta visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Yngre barn är billig arbetskraft, får ta sig an sysslor med stor risk för upptäckt och bidrar till de kriminella nätverkens tillväxt och förankring i området.

Rapporten i sin helhet kan du läsa här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varningstecken

Det finns flera varningstecken på att ditt barn rekryterats av kriminella och kriminella nätverk.

Till dig som förälder eller närstående, var uppmärksam på om barnet:

  • Skickar eller tar emot misstänkt stora mängder pengar via swish eller konto.
  • Ljuger eller verkar dölja saker.
  • Börjar umgås med nya, äldre ungdomar eller vuxna.
  • Har nya kläder eller ny telefon.
  • Slutar be om pengar eller verkar ha mer egna pengar.
  • Börjar ha två mobiler.
  • Uttrycker sig annorlunda, nya åsikter eller värderingar.

Här kan du läsa mer om hur kriminella rekryterar unga. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ställ frågor och lyssna

Som förälder är du nästan alltid en av de viktigaste personerna i barnets liv. Så är det även om barnet eller tonåringen inte svarar på tilltal eller om ni bråkar om det mesta.

Visa att du finns där, vad som än händer. Fortsätt att ställa frågor och lyssna, och säga som det är. Det finns en falsk bild att kriminalitet är vägen till ett lyckat liv. Det är helt fel. De kriminella lurar barnen i syfte att utnyttja dem.

Du är inte ensam om din oro. Prata med andra vuxna i din närhet och var öppen för att ta emot stöd och hjälp. I Falu kommun kan du:

Penningmålvakter

Det är vanligt att kriminella vill rekrytera barn och unga till att tvätta pengar som kommer från brott. Barn och unga luras, lockas eller tvingas att flytta, ta ut eller föra över pengar via sina bankkonton. Detta gör dem till penningmålvakter. Mer om detta kan du läsa här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du även en film från polisen om unga som görs till penningmålvakter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information

Rekryteringen kan gå snabbt – ibland på mindre än en dag. De nyrekryterade barnen används framför allt för att förvara, transportera och sälja narkotika, men kan senare få andra grövre uppdrag. Sveriges Radio Ekot rapporterar om detta.

Läs och lyssna mer om detta här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Ulrika Gustafsson Lindberg, Brottsförebyggande (BRÅ) samordnare ulrika.gustafsson-lindberg@falun.se samt Marcus Tengvall, kommunpolis marcus.tengvall@polisen.se

Läs mer om Faluns brottsförebyggande arbete Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild med text som säger: Unga lockas låna ut sitt konto. Följ med på nätet och håll koll på ditt barns konto. Polisen.se/malvakt.
Sidan uppdaterad 2023-11-03