Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Två personer som går på en gata med flera shopping-kassar.

Tips och råd inför julen: Sätt en tydlig budget

Sätt en tydlig budget! Det är vår konsumentjuridiske rådgivares första tips inför julen. Andra råd inför julhandeln handlar bland annat om hur öppet köp och ångerrätt fungerar.

Inför julen är det bra att gå igenom sin ekonomiska situation och prata ihop med familj och vänner så att alla vet vilka förutsättningar som gäller. Oftast accepterar de flesta en mindre budget bara man vet det i förväg.

– Det är lätt att svepas med i rea och reklam så det blir att man handlar för mer än vad man tänkt sig, och därför är det bra att sätta en tydlig budget från början, det säger Falu kommuns konsumentjuridiske rådgivare, Therese Andrén.

Här kommer hon med fler tips som du bör tänka på inför julen!

Handla i butik

Många konsumenter tror att det finns en lagstadgad rätt till öppet köp, men det
stämmer inte. Det är alltså upp till företaget att bestämma om öppet köp och
villkoren för det. Vissa erbjuder till exempel öppet köp i sju dagar och andra i
30 dagar.

– Precis som med öppet köp är det upp till företaget att erbjuda konsumenten bytesrätt. Bytesrätt innebär att du får byta till en annan vara, alltså inte pengarna tillbaka som fallet med öppet köp. Även här varierar villkoren för bytesrätt beroende på företag så fråga alltid innan köpet vad som gäller, säger Therese Andrén.

Här får du fler råd inför köp.

Här kan du läsa mer om öppet köp.

För presentkort och tillgodokvitton får företaget sätta villkoren för giltighetstid. Finns det ingen giltighetstid på presentkortet gäller det i tio år. Tänk på att ett presentkort kan vara svårt att få något för vid en konkurs.

Tips: Ge bort medmänsklighet

Det finns även annat man kan ge bort i julklapp, det behöver inte vara köpta varor som du kanske egentligen inte ens har råd med. Då kan man ge bort medmänsklighet.

Therese Andrén:

Jag tycker om Giving Tuesday som uppmanar alla att ge av sin tid. Fokus på medmänsklighet och solidaritet.

Handla på nätet

Ska du handla på nätet är det bra att kontrollera företaget. Hur lätt är det att
komma i kontakt med företaget och vilket land finns företaget i?

Detta är bra att ta reda på då det finns olika lagsstiftningar beroende på om du handlar från ett svenskt företag, europeiskt företag eller företag utanför Europa. Olika
konsumentlagstiftningar, arbetsvillkor, produktsäkerhet gäller.

Ångerrätt

Lagen reglerar för det första avtal som ingås på distans mellan konsumenter och
företag, där ni inte träffas öga mot öga. Det kan vara när du handlar i en butik
på internet eller blir uppringd av en telefonförsäljare. I fallet då du blir
uppringd av en telefonförsäljare krävs också att du som konsument skriver under
avtalet för att det ska bli giltigt, muntliga avtal gäller alltså inte längre.

För varor är ångerrätten fjorton dagar efter du har fått varan och för tjänster
gäller ångerrätten fjorton dagar efter avtalet ingås.

Vill du ångra ditt köp så se till att kontakta företaget skriftligt - förslagsvis per mejl - så du kan bevisa att du ångrat dig inom fjorton dagar.

Här kan du läsa mer om ångerrätt.

Tips: Skapa själv

Du slipper både öppet köp och ångerrätt och lagarna som gäller för dessa, om du istället skapar något själv att ge bort.

Therese Andrén:

De egengjorda julklappar jag fått av barnen är de som jag uppskattar allra mest. De är gjorda med så mycket omtanke och kärlek.

”Fejkreor” och tydlighet

Nytt för i år är att lagstiftningen ändrats så nu behöver företag skriva ut produktens lägsta pris de senaste 30 dagarna vid sidan av reapriset. Detta för att företag inte ska kunna ha ”fejkreor”. Företag behöver också vara tydliga med vem konsumenten handlar från och hur konsumenten kan reklamera. Konsumentverket kommer därför att granska att företagen följer detta under två månader.

Kom ihåg att konsumentlagstiftningarna även gäller vid köp av begagnade varor när du handlar från ett företag. Handlar du från en privatperson är det köplagen
som gäller.

Therese Andréns tips: Giving Tuesday!

Om vår konsumentjuridiska rådgivare Therese Andrén ska ge ett tips till, så handlar det om att ge bort något helt annat i jul än materiella ting.

– Jag tycker om Giving Tuesday som uppmanar alla att ge en gåva eller av sin tid. Fokus på medmänsklighet och solidaritet. Ge exempelvis bort en snöskottning, en pratstund, ett besök eller bli blodgivare och tänk på att en liten gåva gör stor skillnad, säger hon, och fortsätter:

– I vår familj brukar vi inför julen samla ihop saker och kläder som vi inte behöver och skänka till välgörenhet. Vi pratar vi ihop oss inför julen så alla vet förutsättningarna. Behöver vi ge många julklappar eller kan vi göra andra saker? Kan vi handla begagnat eller ge bort tid? De egengjorda julklappar jag fått av barnen är de som jag uppskattar allra mest. De är gjorda med så mycket omtanke och kärlek.

Kontakt

Vill du veta mer eller har några andra frågor, så hör av er till konsumentjuridiska rådgivaren Therese Andrén.

E-post: therese.andren@falun.se

Telefon: Via kontaktcenter på nummer 023-830 00.

Sidan uppdaterad 2023-11-24