Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Nanne Grönvall

Nanne Grönvall.

Uppmärksamhetsveckan: Nanne Grönvall berättar om sin uppväxt

Nanne Grönvall är en av våra mest folkkära artister och låtskrivare. Hon är högaktuell med sin hyllningsshow till Tina Turner. Precis som Tina hade en turbulent uppväxt så växte Nanne upp med alkohol- och tablettmissbruk, och psykisk ohälsa i sin absoluta närhet. Och det är det som Nanne kommer till Falun för att berätta om under Uppmärksamhetsveckan.

Det handlar om att man ska bryta negativa mönster. Det handlar om eftertanke. Att se de som man har omkring sig och ge hjälp och stöd menar Nanne Grönvall.

– Jag vill ge hopp, det går att ta sig ur situationen och det går att få hjälp. Det finns många jourtelefoner som både barn och vuxna kan ringa. Jag berättar om mina egna upplevelser som liten, hur de påverkar omgivningen, grannar, närstående.

Och, att det alltid finns hopp vet Nanne mycket väl.

– Min mamma var nykter alkoholist de sista 15 åren av sitt liv innan hon gick bort. Det är inte för sent. Det är aldrig för sent. Tillsammans kan vi förändra.

Vill uppmärksamma

Nanne Grönvall nämner vikten av att vi pratar om de inte så glittriga sidorna i livet, om situationer av utsatthet, skuld och skam.

– Alla former av utsatthet, framför allt barn och ungdomar som är så beroende av vuxna. Vi borde prata ännu mer i skolor om sådant här. Ämnet psykologi borde finnas i skolan från första klass.

Själv tog hon hjälp av en terapeut när hon var i 30-årsåldern för att bearbeta det som hände under hennes egen uppväxt.

– Man tar med sig det man upplevt med rädslor. Jag har själv försökt att göra mitt bästa för att mina barn ska växa upp tryggt.

Tid och plats för Nannes föreläsning

Nanne Grönvall föreläser torsdag den 15 februari klockan 17.45 i Ljushallen i Falu stadsbibliotek. Föreläsningen är kostnadsfri och ingen föranmälan krävs.

Verksamheter som ger stöd till barn, unga och vuxna finns på plats i stadsbiblioteket mellan klockan 17.30 - 19.20.

Mer information om Uppmärksamhetsveckan Du spelar roll - du är inte ensam! .

Sidan uppdaterad 2024-02-12