Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Ett barn som som kurat ihop sig och håller sina armar runt benen.

Gör en orosanmälan via vår nya e-tjänst

Misstänker du att ett barn far illa? Nu kan du göra en orosanmälan via Falu kommuns nya e-tjänst.

Om du känner oro för att ett barn eller ungdom far illa kan du göra en orosanmälan till socialtjänsten som har möjlighet att ge skydd och stöd.

Som privatperson har du ingen anmälningsplikt men enligt lagen bör du anmäla om du misstänker att ett barn far illa. Du gör det för barnets bästa och det kan i vissa fall vara avgörande för att ett barn ska få hjälp.

För att göra det enklare att göra en orosanmälan, har Falu kommun nu tagit fram en e-tjänst. Den här e-tjänsten kräver inte att du loggar in med Bank-ID eller Telia e-legitimation , och du har möjlighet att vara anonym.

Falu kommun handlägger orosanmälan för barn som vistas eller är folkbokförda i kommunen. Om du vill göra en orosanmälan för barn som vistas eller är folkbokförda i en annan kommun ska du vända dig till den aktuella kommunen.

Anmälningsplikt

Personer som arbetar i verksamheter med barn- och ungdomar, till exempel inom skola och hälso- och sjukvård, är skyldiga att skyndsamt anmäla till socialtjänsten om de i sin verksamhet kommer i kontakt med barn och ungdomar som de misstänker far ill. Detta kallas anmälningsplikt.

För dessa personer finns en egen e-tjänst att använda sig av när en orosanmälan ska göras.

Sidan uppdaterad 2024-03-21