Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Anna Hoel och Anna Wikström jobbar som stödassistenter inom LSS.

Anna Hoel och Anna Wikström jobbar som stödassistenter inom LSS.

Anna och Anna finns där när livet är som vanligt

Anna Hoel och Anna Wikström jobbar som stödassistenter inom LSS i Falu kommun. De finns där och stöttar för den som behöver det så att livet ska kunna vara som vanligt.

De började båda jobba i Falu kommun 1994. Skillnaden i jobbade arbetsår inom Falu kommun mellan Anna Hoel och Anna Wikström är tre eftersom Anna Wikström testade på ett annat jobb under en tid.

– Jag sade upp mig under en period eftersom jag trodde att jag ville göra något annat, men det ville jag inte så jag var tillbaka efter tre år igen, säger Anna Wikström.

– Jag trivs jättebra, har man jobbat här i 30 år så svarar det för sig själv. Det är ett roligt jobb, den ena dagen är inte den andra lik, säger Anna Hoel.

Individuellt jobb

Varje person som har stöd genom LSS och socialpsykiatrin är unik i sitt behov av stöd. Det kan dels vara personer med olika npf-diagnoser och dels personer inom socialpsykiatrin, personer som är normalbegåvade men har psykologiska hinder.

Man skrattar och blir varm i magen. Det är ett jobb som ger en själv väldigt mycket.

/Anna Wikström, stödassistent LSS

En genomförandeplan tas fram för varje individ, där man utgår från individen och vad den vill. Samverkan sker med sjuksköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter.

– Det är viktigt för att personen ska få ha en så bra standard som möjligt, säger Anna Wikström.

– Det händer saker hela tiden, vi har roligt. Man är med i deras vardag, men är lite som en skugga, säger Anna Hoel.

– Ja, man skrattar och blir varm i magen. Det är ett jobb som ger en själv väldigt mycket, säger Anna Wikström.

Arbetsuppgift kan vara att åka och bada

Arbetsuppgifterna varierar och kan vara till exempel matlagning, handling, och att man är delaktig i personens vardag och kanske hjälper till att laga mat.

– Omvårdnad och intimhygien förekommer, men inte på alla ställen, det beror på var man arbetar, säger Anna Hoel.

Arbetsuppgifter tas fram tillsammans med brukaren.

– LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra i så stor utsträckning som möjligt, så vi gör massor med aktiviteter. Vi älskar vårt jobb och det är det bästa sommarjobbet som finns! Du får vara ute, åka och bada, sitta på en altan och snacka med brukarna till exempel, säger Anna Hoel.

– Ja och någon vill vakna i sin takt, komma upp i sin takt. Det är ingen stress i vårt jobb, det är tacksamt och glädjefyllt, säger Anna Wikström.

Länsdans – något alla borde få uppleva

Brukarnas syn på omvärlden, värderingar och hur livet är kanske inte anses av alla som ”normala” värderingar. Samtidigt så är det ju så i den här personens värld.

– Ja, det finns inget som är fel. Man får se ut hur man vill, man får vara hur man vill och det är ju värderingar som alla borde ha. Jag brukar beskriva att det är som i TV-programmet en annan del av Köping, säger Anna Wikström.

Det händer saker hela tiden, vi har roligt. Man är med i deras vardag, men är lite som en skugga.

/Anna Hoel, stödassistent LSS

En gång i månaden anordnas Länsdans. Länets kommuner turas om att anordna dansen och det här är något som både brukarna och stödassistenterna ser fram emot.

– Alla normalbegåvade skulle behöva gå på en länsdans för att förstå att man inte ska ha fördomar på varken hur man ser ut eller hur man är. Är man ihop med någon så är man det bara. Man klär upp sig och tar på alla smycken man äger och man får vara precis som man vill, säger Anna Wikström.

Egen planering

Personer inom LSS i Falun bor antingen i en gruppbostad eller i en servicebostad. I en gruppbostad får bor man i en bostad med olika egna lägenheter och ytterligare gemensahetsutrymmen i byggnaden. Man har personal tillgänglig dygnet runt och kan få mycket hjälp. I en servicebostad bor man i en separat lägenhet men har personal tillgänglig i närheten.

Arbetstiden lägger personalen på egen hand i schema där man kan ha önskemål.

– Man jobbar årets alla dagar, det kan vara julafton, nyårsafton också. Men så är man mer ledig också, säger Anna Hoel.

Rätt Anna på rätt plats

De har båda jobbat länge inom kommunen och utvecklats på sina respektive vis.

– Jag tycker det jag har nu är perfekt. Jag har kontorsansvarsuppgifter och är gruppledare för tre enheter och sedan är jag även stödassistent. Det sammantaget stimulerar min hjärna på rätt sätt, säger Anna Hoel.

– Man har ju möjligheter till utveckling genom olika ansvarsområden. Det blir det bästa av två världar. Lite kontor och sen stödassistent till brukare. Man är stolt över det man gör, säger Anna Wikström.

Kom och jobba med Anna och Anna i sommar - ansök som semestervikarie

Anna Hoel och Anna Wikström
Sidan uppdaterad 2024-04-12