Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Promenadväg bredvid Faluån vintertid

Så använder Falu kommun vägsalt

Helgens hala väglag efter regnväder som sedan frös till is gjorde framkomligheten halkig på vissa ställen. Det har varit brist på vägsalt i landet men nu har leveransen kommit.

Under fredagen var det plusgrader och regnade större delen av dagen, ibland kraftigt. Fram mot sen eftermiddag/kväll sjönk temperaturen och vägarna frös på. Samtidigt rådde saltbrist i Falu kommun, som på många andra ställen i landet, så vägarna blev hala. Därför valde kommunen att gå ut med en varning för halt väglag.

– Vi använder sand i vår halkbekämpning. Salt används bara på det större vägnätet där det går tyngre trafik och råder högre hastighet. Om man använder sand på de vägarna så skulle den flyga åt sidan av trafiken så här måste vi använda salt, säger Niklas Karlsson som är avdelningschef i Falu kommun.

Milt väder orsak till halka

Januari månad har hittills varit bitvis varmare, några dagar mycket varmare, än normalt.

– I januari brukar vi inte salta så mycket, men i år har det varit regn och plusgrader och då har vi fått använda salt, säger Niklas Karlsson.

Regnvatten som låg kvar

När det under fredagen kom stora mängder regn som inte hann rinna undan från vägar och gång- och cykelvägar samtidigt som temperaturen sjönk blev det problem.

– Det var speciellt väglag i fredags och lördags. Både på de större vägarna, men även på gång- och cykelvägar. När vi var ute och sandade så sjönk sanden ner under vattnet och på flera ställen frös det sedan på. Därför ville vi försöka uppmärksamma folk på det här, säger Niklas Karlsson.

Här kan du läsa mer om Falu kommuns snöröjning och halkbekämpning.

I vår snödagbok kan du dagligen följa hur vi jobbar med väglaget.

Sidan uppdaterad 2022-02-07