Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Byggarbetsplats vid Östra hamngatan och Faluån. I bakgrunden syns fasaden av Bergströms galleria.

Del av Östra hamngatan stängs av för renovering

Nu är det klart att hela bredden av Östra hamngatan från Vattugränd till Gruvgatan, får en upprustning. Sträckan som tidigare haft enkelriktad biltrafik samt gång- och cykeltrafik, stängs därför av helt från 20 februari till och med 31 maj.

Sedan tidigare har det varit klart att det ska bli en brygga i ån, bänkar och ett promenadstråk på Östra hamngatan mellan Vattugränd och Gruvgatan.

Politikerna har nu beslutat att hela bredden av gatan, även sidan mot Bergströms galleria, ska få en upprustning. Gatan stängs därför av helt för all trafik, bilar, gående och cyklister, från 20 februari till och med 31 maj.

Endast arbetsfordon tillhörande NCC får trafikera sträckan. Varuleveranser till och från Vattugränd har tillträde norrifrån. Gående hänvisas till Holmgatan och cyklister till Myntgatan.

– Det underlättar mycket att vi får göra hela gatan på en gång och det kommer att bli jättefint när det är klart. Vi ber om överseende för de problem det orsakar när vi stänger hela gatan, säger Hedayat Darabikelareh, projektledare på Falu kommun.

Gatsten, bänkar och brygga

Asfalten kommer att tas bort och marken förbereds för gatsten, granitblock och en mur som avgränsar promenadstråket vid ån från trafiken i mitten av gatan. Det blir senare också bänkar och bryggan i ån.

Ytan närmast Bergströms galleria rustas upp med betongplattor och lite mer provisoriska bänkar. Det är ännu inte klart vad fastighetsägaren vill göra här eller hur det blir med fasaden.

Målsättningen är att allt ska vara klart till Åfesten den 2-4 juni 2023.

Läs mer om Årummet. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad 2023-02-17