Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Idrottshallen på lugnet som ställts i ordning till lektionssal, rektorer visar hur det ser ut med skolbänkar och stolar uppställda.

Rektorerna Annelie Pettersson och Sarah Viker visar hur lektionssalen ser ut. Foto: Privat

Idrottshallarna har blivit lektionssalar

Lektioner pågår nu för gymnasieelever i externa salar. Idrottshallarna på Lugnet, är tillfälliga lektionssalar tillsammans med bland andra Paviljongen på Lugnet och Kristinegården intill Kristinegymnasiet..

Innanför tygväggarna har lektionssalar ställts på plats tillfälligt i de olika idrottshallarna.

– Att vi får möjlighet att ta in eleverna i de här rymliga lokalerna, och att vi tillsammans lyckats ställa iordning det på så kort tid med stora arbetsinsatser från många olika aktörer, det är fantastiskt. Det är luftigt och lätt att hålla avstånd, säger Annelie Pettersson som är rektor på Lugnetgymnasiet.

Ge energi

Gymnasieeleverna har under det senaste året haft en stor del av sin undervisning via fjärrundervisning. Därför är det väldigt viktigt att de nu får komma in i skolan igen och få undervisning på plats.

– Flera olika rapporter visar att unga mår dåligt och att barn och ungdomar på olika sätt har farit illa under pandemin. Att undervisa eleverna på plats är därför oerhört viktigt, dels ur undervisningsperspektiv men det är mycket mer än så. Att träffa klasskompisar och lärare under säkra former är viktigt för eleverna, det försöker vi ge dem. Vi ser hur de mår och kan ge dem energi, säger Christel Zedendahl som är verksamhetschef för gymnasiet i Falu kommun.

– Det blir annat än när man sitter med en skärm emellan, säger Annelie Pettersson.

Hålla avstånd

Planeringen som föranlett undervisningen har innefattat en mängd säkerhetsaspekter, både när det gäller pandemi och arbetsmiljö bland annat. En dialog med Smittskydd på Region Dalarna hålls löpande angående undervisningen och enligt gällande rekommendation från dem så är det 1/3 elever på plats i lokalerna. Det innebär även för de externa lokalerna som nu ställts i ordning. Så är det exempelvis max antal 300 personer i de lokalerna så är det 100 personer som i nuläget tas emot där.

– Det finns en oro över att vi tar in fler elever, det finns rädslor av olika anledningar men vi har verkligen gjort allt i vår makt för att kunna hålla avstånd. Det är fantastiska lokaler och vi har verkligen jobbat för att man ska klara av det här och det känns verkligen positivt. Vi är glada över att få tillbaka eleverna, säger Annelie Pettersson.

Läs mer:

Viss del av fjärrundervisning planeras terminen ut

Översikt över en lektionssal som ställts i ordning i idrottshallen

Tillfällig lektionssal i idrottshallen. Foto: Privat

Sidan uppdaterad 2021-04-26