Adoption
Adoption är en möjlighet för barn, som av olika skäl inte kan växa upp med sina biologiska föräldrar, att få en ny familj. En adoption är till för barnets skull och ska ge barnet en trygg och god uppväxt.
Internationella adoptioner är vanligast. För att få adoptera ett utländskt barn ansöker man hos Socialnämnden om ett medgivande. Du måste ha fyllt 18 år för att få adoptera. Par som vill adoptera behöver inte vara gifta. Det är också möjligt att adoptera som ensamstående. Innan påbörjad medgivarutredning finns krav på genomförd föräldrautbildning. En utredning görs avseende de sökandes lämplighet att bli adoptivförälder. Utredningen med förslag lämnas sedan till socialnämnden, som beslutar om medgivande ska ges.
Nationell adoption kan vara spädbarnsadoption men vanligast är närståendeadoption, det vill säga adoption av ett barn till make/maka eller registrerad partner. Ansökan om adoption lämnas till tingsrätten, som i sin tur begär in yttrande från socialförvaltningen om adoptionen är till barnets bästa.
Funderar du på att adoptera eller vill ställa frågor gällande adoption är du välkommen att höra av dig till familjerätten.
Du kan läsa mer på:
Adoption – 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Adoptionscentrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Barnen Framför Allt (BFA) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Vid frågor, kontakta kontaktcenter på nummer 023-830 00, eller på e-post kontaktcenter@falun.se.