Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Henrietta Lysén

Efter en jobbig uppväxt - Henrietta Lysén sprider hopp under uppmärksamhetsveckan

Henrietta Lysén växte upp i ett hem med alkoholmissbruk och fysiskt, psykiskt och latent våld. Nu föreläser hon för åttonde klassare under uppmärksamhetsveckan, och sprider hopp om att det går att ta sig vidare och äga sitt liv.

Uppmärksamhetsveckan Du spelar roll - du är inte ensam! uppmärksammar barn som växer upp i familjer med missbruk, våld och psykisk ohäsa.

Veckan handlar om att se barnen som har det krångligt i sin familj, barnen som kanske inte kan eller vågar berätta. Det kan handla om missbruk, våld eller psykisk ohälsa.

  • Att barn och unga i dessa familjer får kunskap om att de inte är ensamma och att det inte är deras fel och ansvar.
  • Att det finns hjälp att få, både för barn och unga och för de vuxna i familjen.
  • Att man kan få ett bra liv även om man haft det jobbigt i sin familj.
  • Vart man som barn, ung eller vuxen kan vända sig för att få hjälp för sig själv eller för någon som man är orolig för.

Hon vill sprida hopp

Under veckan kommer föreläsaren och författaren Henrietta Lysén att föreläsa för årskurs åtta i många av Faluns skolor. Hon vet hur det är att växa upp med familjehemligheter inom familjen.

Jag vill ge inspiration till att det finns en framtid för de som har det trassligt.

I hennes föreläsning Jag Äger Min Story berättar hon om sina livserfarenheter som anhörig, hur det var för henne att växa upp i ett hem med alkoholmissbruk, uppleva fysiskt, psykiskt och latent våld i nära relation och vara anhörig till en bror som utsattes för sexualbrott.

Med sin föreläsning sprider hon hopp om att det går att ta sig vidare och äga sitt liv, att det finns hjälp att få och att ingen är ensam. Henrietta berättar hur hon har tagit sig vidare i livet och belyser vikten av stöd samt vägleder till befintliga hjälp- och stödorganisationer.

Du är inte ensam

Just att belysa att man inte är ensam är viktigt för Henrietta Lysén. Viktigt ur många aspekter och en nyckel för att ta sig vidare. Det gäller att hitta sin väg framåt.

Henrietta Lysén föreläste även under uppmärksamhetsveckan 2020, och sa då så här:

– Genom att belysa hur det var för mig att växa upp, att våga prata om det och berätta att det finns stöd att få och det går att må bra igen. Det är otroligt viktigt. Jag vill ge inspiration till att det finns en framtid för de som har det trassligt. Uppmärksamhetsveckan är ett sätt, det är en viktig vecka och jag tycker att det är roligt att jag själv kan bidra.

Under och efter föreläsningen kommer skolpersonal, Ungdomsstödjarna och Dialogen finnas med, för att svara på ungdomarnas frågor och kunna stötta.

Nanne Grönvall föreläser för allmänheten

Den 15 februari föreläser Nanne Grönvall som växte upp i en familj med alkohol- och tablettmissbruk och psykisk ohälsa i familjen.

Här kan du läsa mer om Nanne Grönvalls föreläsning.

Mer om uppmärksamhetsveckan hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2024-01-31