Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En person med kryckor

Rehabilitering

Rehabilitering inom Falu kommun

Du som av medicinska skäl inte kan besöka en vårdcentral kan få den hjälpen genom kommunen. Du kan få hjälp av en arbetsterapeut och/eller en fysioterapeut/sjukgymnast med utredning av funktions- och aktivitetsförmåga och som tillsammans med dig diskuterar lämpliga åtgärder/insatser. Det kan handla om självträningsprogram för egenvård, rehabilitering i hemmet, förskrivning av hjälpmedel eller intyg för ansökan om eventuellt bostadsanpassningsbidrag.

Kontakt - rehabilitering inom Falu hemsjukvård

Om du inte haft kontakt med rehabilitering inom Falu hemsjukvård tar du kontakt med din vårdcentral.
Vårdcentraler Falun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du en pågående kontakt med rehabilitering inom Falu hemsjukvård ring:
Telefon: 023-832 20

Telefontid: Måndag-onsdag samt fredag 8.15 - 9.15

Läs om avgifter i samband med hjälpmedel

Om du bor på vård- och omsorgsboende

Om du bor på ett vård- och omsorgsboende så besöker fysioterapeut/sjukgymnast och arbetsterterapeut regelbundet din enhet.

Vart vänder jag mig för att få hjälpmedel?

När du får behandling på din vårdcentral eller inom specialistsjukvården kan de göra en bedömning och förskriva hjälpmedel där.

Behöver du hjälpmedel och bedömningen av ditt behov behöver göras i hemmet,  vänd dig till din vårdcentral, de förmedlar vid behov kontakt med oss på rehabiliteringen inom Falu hemsjukvård.

För dig som bor på ett vård- och omsorgsboende kontaktas enhetens rehabpersonal.

Våra arbetsterapeuter och fysioterapeuter ansvarar för att göra bedömningar av hjälpmedelsbehov i hemmet. Utifrån bedömningen kan du sedan få låna eller köpa ett hjälpmedel.

För vissa hjälpmedel har du eget ansvar. Det finns till exempel många bra hjälpmedel att köpa på den öppna marknaden.

Mer om hjälpmedel - Region Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Återlämning av hjälpmedel

Hjälpmedel återlämnar du själv när behovet har upphört. Det är viktigt att du lämnar tillbaka hjälpmedel som du fått förskrivet om du inte längre har behov av dem. Falu kommun hyr och köper in hjälpmedlen från Dalarnas Hjälpmedelscenter och det är därför viktigt att du lämnar tillbaka hjälpmedlet så att en annan person kan använda dem istället.

När du inte längre behöver ditt hjälpmedel ansvarar du för att det rengörs väl och lämnas tillbaka. Hjälpmedel som du inte lämnar tillbaka efter begäran kan du bli skyldig att ersätta.

Hjälpmedel lämnas tillbaka till:

  • Dalarnas hjälpmedelscenter (DHC) på Ingarvet, Västermalmsvägen 3, följ skyltning till godsmottagning. Öppetider Måndag-Fredag 8.00-16.00, lunchstängt 12.00-13.00
  • Vårdcentraler (VC) i Falu kommun

Har du eller närstående svårigheter att frakta tillbaka hjälpmedlet till VC eller Dalarnas hjälpmedelscenter kan Dalarnas Hjälpmedelscenter (DHC) hämta mot en avgift. Telefon: 0243-49 78 70.

Vissa skrymmande och tekniskt avancerade hjälpmedel exempelvis hemsjukvårdssäng och personlyft, ska alltid fraktas av Dalarnas Hjälpmedelscenter. Ta kontakt med Kommunrehab på Telefon: 023-832 20 så hjälper vi till. Falu kommun står då för transportkostnaden.

Sidan uppdaterad 2024-04-08