Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Om FKV

Falu Konstgrafiska Verkstad (FKV) är en institution inom den svenska konstgrafiken. Falu Konstgrafiska Verkstad är en grafisk verkstad med djupa traditioner som erbjuder rika möjligheter till konstgrafiskt arbete inom samtliga kända grafiska metoder. Sedan några år arbetar vi även miljövänligt!

Viktiga år i FKV:s historia

  • 1957 startades Falu Konstgrafiska Verkstad som en studiecirkel genom ABF i en liten lokal på Kvarnberget i Falun.
  • 1973 flyttades verkstaden till den nuvarande lokalen på Blindgatan i gamla stadsdelen Östanfors. I samband med flytten tog Falu kommun över ledningen och anställde en föreståndare på heltid.
  • 1993 genomgick huset en omfattande renovering och byggdes samtidigt ut.

Verkstaden är vackert belägen i en genuin kulturmiljö och på den angränsande gården finns ett gammaldags bokbinderi. Efter ombyggnationen blev det möjligt att arbeta med i stort sett alla grafiska metoder. I det ursprungliga markplanet finns det en koppargrafikavdelning med finns också ett stort rum för litografi och ett arbetsrum med pappershantering. I källaren finns det en eldriven koppartryckspress, en högtryckspress och ett mörkrum. På det övre planet finns datarum, kontor, lunchrum och en gästsovalkov.

Arbetsmiljö

Vår målsättning är att experimentera med nya material och hitta nya sätt att skapa konstgrafik. Fläktsystemet är väl utbyggt och verkstaden har en behaglig och säker arbetsmiljö, sedan en tid tillbaka är Non-Toxic grafik tillgängligt att arbeta med. Vissa redskap för lyfthjälp finns. Verkstaden är utrustad med trådlöst nät.

 

Sidan uppdaterad 2022-01-25