Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Marianne Hedlund, porträttbild

Årets sjuksköterska i Dalarna heter Marianne

Marianne Hedlund är distriktssjuksköterska och jobbar inom hemsjukvården i Falu kommun. Hon får utmärkelsen Årets sjuksköterska för sitt arbete med urininkontinens.

Beskedet om utmärkelsen kom via ett mail till Marianne Hedlund. Ett mail som hon trodde var bluffmail.

– Jag tänkte att nej, det där går jag inte på, men sen såg jag att det hade mitt personnummer och hemadress, säger Marianne Hedlund.

Då förstod hon att det som stod i mailet kanske stämde ändå trots allt.

– Jag blev alldeles rörd och jättehedrad. Samtidigt som jag känner ju bara att jag går hit och gör mitt jobb, men såklart är det jättekul att bli uppmärksammad på det här viset.

Det blir en väldig skillnad i livskvalitet. Patienterna vet oftast inte om att det finns hjälp att få.

/Marianne Hedlund, distriktssjuksköterska i Falu kommun

Ökad livskvalitet

Många lider i onödan av inkontinens, men det finns mycket olika sorters hjälp att få. Det kan vara vård och behandling som behövs.

– Det är individuellt för person till person vad man behöver. När det blir fel anpassade inkontinenshjälpmedel finns risk för vårdskador. Vi tittar på olika saker, men enkla lösningar kan vara omvårdnadsåtgärder som ett individuellt anpassat toalettschema, att man pratar med patienterna för att minska skammen, erbjuder bäckenbottenträning, blåsträning, reducerad dryck, ett behandlingsprogram helt enkelt, säger Marianne.

Marianne Hedlund inne i förrådet med inkontinensskydd

Marianne Hedlund hämtar inkontinensskydd inne i förrådet.

Hon berättar att det här är ett eftersatt vårdområde men att Falu kommun nu ligger i framkant.

– Det är roligt, man får verkligen göra skillnad. Exempelvis en patient som inte åker på barnbarnets kalas eftersom de inte vill behöva gå på toaletten där på plats då de är rädda för urinläckage, till att de kan göra det sedan. Det blir en väldig skillnad i livskvalitet. Patienterna vet oftast inte om att det finns hjälp att få.

Kartläggning, nätverk och utbildning

Marianne har jobbat sen 2021 med ansvarsområdet urininkontinens. Under 2022 fick hon mer avsatt ansvarstid för att genomföra förbättringsåtgärder och för utveckling.

Implementering av vårdprogrammet: Blåsdysfunktion och förskrivningsprocess, en kartläggning, initiera samverkan med primärvården och starta ett nätverk med regionen för personer som har förskrivningsrätt är några saker hon genomfört.

Utbildning av legitimerade sjuksköterskor inom kommunen var nästa steg och även utbildning av omvårdnadspersonal i hemtjänstgrupperna har genomförts.

Marianne Hedlund håller inkontinensskydd i händerna.

Omvägar ibland

Mariannes arbetsområde kan ibland vara svårt att ta sig an. Motstånd från både personal och patient finns.

– Ibland är det en het potatis. Det kan vara otroligt svårt för en inarbetad grupp att göra på ett annat sätt än de redan inarbetade rutiner man har. Det är inget jag gör som är orimligt, det är ett jätteviktigt jobb det som Falu kommun och hemsjukvården gör.

Även personalen behöver stöd av Marianne.

– Jag tror att det är en nyckel att det är ”hands on” i det här, att jag kommer ut i verksamheten. Någon behöver hela tiden vara motorn i arbetet.

Det är en fördel för omvårdnadspersonalen att ha Marianne nära, kunna ha en personlig kontakt och kunna ställa de där frågorna man funderar över.

– Men man får i det då komma ihåg att alla har rätt att gå på toaletten. Att få en ökad livskvalitet, att slippa bli blöt.

Vårdförbundet Dalarna utser Årets sjuksköterska. Priset för utmärkelsen är från Stugfonden i Vårdförbundet Dalarna, det är på 10 000 kronor och är personligt och får användas till vad man vill. Ett diplom delas också ut. Diplomet utdelas den 26 oktober i samband med vårdförbundets förtroendedag.

Sidan uppdaterad 2023-11-09