Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Anna Petterssom

Anna gör yrkeskarriär inom äldreomsorgen

Anna Pettersson ville bli veterinär när hon gick i gymnasiet. Hennes första sommarjobb var som vårdbiträde på Skoghem för snart 20 år sedan, och sedan dess har Anna jobbat inom vården. Hon har inte ångrat sig en dag sedan dess.

Nu söker vi fler personer som vill jobba i våra verksamheter som semestervikarie. Det är ett jobb som Anna Petterssom verkligen kan rekommendera, det var så hon själv började sin yrkesbana.

Här kan du ansöka: Falun.se/vikarie Länk till annan webbplats.

När Anna Pettersson som 17 åring klev in på Skoghem som sommarvikarie den där sommaren så kunde hon nog inte ana att hon skulle vara kvar i yrket nästan 20 år senare.

– Jag brinner verkligen för äldre människor, säger Anna Pettersson.

Efter gymnasiet fick hon direkt fast anställning på Skoghem i Grycksbo och jobbade där som vårdbiträde i åtta år.

– Jag jobbade mig upp och blev administrativ hjälp till dåvarande chefen där och hon pushade mig till att läsa vidare till socionom, säger Anna Pettersson.

Jag jobbade mig upp. Det är ett väldigt intressant jobb. Jag brinner verkligen för äldre människor

/Anna Pettersson, enhetschef demensboendet Slottet

Ung enhetschef

När utbildningen var klar efter tre och ett halvt år så hade Anna redan jobb på Lyssfallet som enhetschef.

– Det var speciellt att komma in som chef när jag var 25 år bara. Jag fick höra många kommentarer som att ”Du kunde vara min dotter” och så. Men det gick bra.

Från Lyssfallet till Slottet

När sedan det nya demensboendet Slottet byggdes i centrum hörde en tidigare kollega av sig till Anna när hon var hemma och var barnledig. Nu jobbar hon tillsammans med Marie Lind som enhetschef på Slottet sedan några år tillbaka. Slottet har tre avdelningar med cirka 20 boende demenssjuka personer på vardera avdelning.

– Det är väldigt intressant jobb, jag vill utveckla verksamheten och göra det bättre för de äldre.

Anna Pettersson

En av de två enhetscheferna på demensboendet Slottet, Anna Pettersson.

Anna jobbar gärna nära verksamheten och ser sig som en i teamet.

– Vi är alla på samma nivå men har olika uppdrag. Genom att vara nära verksamheten ser jag skillnad och utveckling och ser medarbetarna. Vi gör det här tillsammans med medarbetare och anhöriga.

Komplext och roligt

Att jobba med demenssjukvård är komplext på många vis. Det gäller att kunna lösa olika situationer löpande, och att vara enhetschef innebär situationer allt från fastighetsfrågor till att stötta personal eller anhöriga som behöver det.

– Det kan vara en jobbig situation för anhöriga att lämna sina kära här. Demenssjukdom är komplicerad och det gäller att kunna finnas där och stötta både medarbetare och anhöriga i olika situationer. Sorg och oro gör sig uttryck på olika vis.

Roligt jobb

Anna har aldrig ångrat att hon inte blev veterinär. Det är i äldreomsorgen som hon hör hemma.

– Det är ett jättekul jobb och jag vill önska alla sommarvikarier välkomna hit. Den erfarenhet man får inom vården har man väldigt stor nytta av i framtiden oavsett vad man gör. Man lär sig att möta människor i olika situationer. När man kommer hit behöver man inte vara fullärd, vi hjälper dig tillrätta.

Just att se att man gör skillnad betyder mycket för Anna.

– Jag ser det varje dag och känner att jag gör nytta och det är en väldigt skön känsla att få på sitt jobb.

Personporträtt

Anna Pettersson
Sidan uppdaterad 2024-04-18