Kallas även daglig sysselsättning. Om du på grund av din funktionsnedsättning inte kan stå till den öppna arbetsmarknadens förfogande kan antingen daglig verksamhet eller daglig sysselsättning bli aktuellt.
För att få delta i daglig verksamhet eller daglig sysselsättning krävs ett beslut.
Lagarna kan du läsa mer om på denna sida
Du som har intellektuell funktionsnedsättning, autism eller förvärvad hjärnskada i vuxen ålder kan ansöka om daglig verksamhet enligt LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade).
Stöd och service enligt LSS, blankett för ansökan
Daglig verksamhet är inte ett lönearbete med anställningsförhållande, så semesterlagen och andra arbetsrättsliga lagar gäller inte. När du deltar i daglig verksamhet utgår istället en mindre ersättning, kallad habiliteringsersättning. Ersättningen är skattefri och räknas inte som inkomst. Daglig verksamhet är kostnadsfri, men du får själv betala för resor, lunch och fika.
Det finns två arbetskonsulenter som ska hjälpa till att erbjuda personer daglig verksamhet vid arbetsplatser (integrerad verksamhet) inom Falu kommun. Arbetskonsulenten hjälper till med kartläggningssamtal, att söka arbetsplats, introduktion på arbetsplatsen, gör arbetsplatsbesök och följer kontinuerligt upp personens dagliga verksamhet.
För att få delta i daglig verksamhet behöver du ett beslut från LSS-handläggare. Får att komma i kontakt med LSS-handläggare eller arbetskonsulent ring Kontaktcenter, se kontaktuppgifter under symbolen Kontakt högt upp på sidan.
Har du inte rätt till daglig verksamhet enligt LSS och har en psykisk funktionsnedsättning, missbruksproblematik eller samsjuklighet så kan du ansöka om daglig sysselsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) istället, med aktiviteter individuellt anpassade till deltagarna.
Slaggens aktivitetscenter bygger på gemenskap och delaktighet där alla medverkar efter egna förutsättningar.
De vi gör just nu hos oss är bla.
-Bakar kaffebröd som säljs genom den egna cateringsverksamheten (inriktad på kommunens förvaltningar, Kommunal verksamhet som vill beställa fika, ring: telefon 023-869 99.)
- Lagar mat som sedan finns till självkostnadspris för deltagare inom verksamheten.
- Hämtar saker och kläder hemma hos de som vill skänka för att sedan sälja dem i vår butik Slaggens2hand. Vi tar även emot saker och kläder på plats. Om du vill skänka saker kan du kontakta oss på telefonnummer 023-824 98.
- Lagar saker vi fått eller hämtat, syr, snickrar osv.
- Stöttar i studieansökningar
- Stöttar till och med kontakt med olika myndigheter och kan även följa med vid behov.
Hos oss kommer det också finnas tex. friskvårdspass, möjlighet till studiebesök, datakunskapskurser, skapandelära mm. Vi kommer att regelbundet bjuda in föreläsare och myndigheter så som arbetsförmedling, skuldsanerade, öppenpsykiatrin mm beroende på vilka behov vi ser hos de som deltar i vår verksamhet.
Innan ett deltagande börjar du med att komma på studiebesök för att tillsammans med aktivitetsstödjare titta på ev. intressen eller saker du skulle vilja lära dig mer om för att göra en gemensam plan och ett individuellt anpassat schema.
För att få delta i daglig sysselsättning behöver du ett biståndsbeslut från biståndshandläggare på vuxensektionen, ring Kontaktcenter, se kontaktuppgifter under symbolen Kontakt högt upp på sidan.