Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Barn cyklar och går bredvid vägen

Enviken

I Enviken är musiklivet sedan länge blomstrande. Här finns levande scener för folkmusik och rockmusik, och en framgångsrik gospelkör. Enviken har en levande femtiotalskultur med rockabilly, skivstudio, mack, fik, frisör, vintagebutik och inte minst, bilar.

Serviceorten Enviken ligger 3 mil nordost om Falu tätort. Här bor det knappt 890 personer. I kommundelen bor det knappt 1 630 personer. Till Enviken hör byar som Rönndalen, Marnäs, Tänger, Klockarnäs, Lamborn med flera.

Leva och bo i Enviken

Här finns en nybyggd förskola och skola till årskurs 6, högstadieeleverna går i Svärdsjö. Det finns ett äldreboende och en brandstation med deltidsbrandmän och prio1-bil.

På orten finns en livsmedelsbutik och bensinstation, pizzeria, café, frisör, skönhets- och kroppsvård, idrottshall, gym, utegym, ishockeybana, multiarena, fotbollsplan, elljusspår, hembygdsgård, kyrka och församlingshem.

Föreningslivet är en stark drivkraft i Enviken med många inriktningar. Envikens IF samlar många invånare särskilt inom innebandy och fotboll. Idrottshallen byggdes i samverkan mellan föreningen och kommunen, och ägs idag av Envikens IF. Hembygdsföreningen ansvarar för Görasgården och har också en aktiv vandringssektion. På Tängergården och folkparken Klockarnäs festplats arrangeras både privata tillställningar och spelningar. Motorgår’n är till för ungdomarna.

Besöka Enviken

Här kan du vandra längs Pilgrimsleden, utmed gamla fäbodstigar och njuta av utsikten från kommunens högsta punkt – Spjärshälla. Det finns flera skyddade naturområden i bygden, och missa inte vildmarken kring Våckelberget! Kanotleden Balungen-Runn har sin start i Balungstrand. I Balungstrand och Klockarnäs finns fina badplatser.

Det finns fint fiske i många vatten, bland annat i Marnäsån. Fiskekort krävs.

I Tänger och Svabensverk finns populära campingar och ställplatser, liksom caféer med utställningar och aktiviteter sommartid. Det finns övernattnings- och konferensmöjligheter på herrgård och pensionat samt bed and breakfast.

En lördag i maj anordnas Enviksdagen med bland annat cruising, loppis, aktiviteter för barnen. Dagen avslutas på festplatsen.

Envikens intresseförening

På Envikens intresseförenings hemsida kan du läsa mer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-03-06