Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Föräldrar som går med barnvagnar över en väg

Vika

Kommundelen Vika kallas för Vikabygden. Här finns aktivt frilufts- och sjöliv, både sommar och vinter. Sjöarna Runn, Vikasjön och fågeltjärnen Kyrkbytjärn omsluter Vika kyrkby. Med ett par mil till flera större orter finns en stor arbetsmarknad i närheten.

Serviceorten Vika Kyrkby ligger cirka 2 mil sydväst om Falu tätort. Här bor ungefär 550 personer. Andra större byar är Vika Strand och Kniva. Hela Vikabygden har en befolking på 1 800 personer. En av Falu kommuns större privata arbetsgivare finns på orten, Dellner Couplers.

Leva och bo i Vika

Här finns förskola och skola till årskurs 6, biblioteksfilial, dieselpump, café, kiosk, pizzeria, kyrka och församlingshem.

Tack vare stort ideellt engagemang finns en uppsjö av fritidsaktiviteter för alla åldrar. Här hittar du ishockeyplan, fotbollsplaner, elljusspår, vävstuga och discgolfbana. Aktivitetsfältet bjuder på möjlighet till många former av idrott som exempelvis styrketräning, volleyboll och boul.

Besöka Vika

Runt fågelsjön Kyrkbytjärn som är ett Natura2000-reservat finns en vandringsled. Knivstigen och Dalkarlsleden är vandringsleder med kulturhistoria. Andra kulturhistoriskt intressanta platser är Stora Lunån, Stabergs barockträdgård, Såghyttan och Rankhyttans herrgård.

Vintertid plogar eldsjälar banor för långfärdsskridskor och spårar längdskidspår på sjöisarna. På sommaren är Vika Strand och Spegelsbadet populära badplatser. Fint fiske erbjuds genom fiskeföreningen. Brötberget är en omtyckt klippa för klättring.

Det går att ta båten till Vika från Runn. Föreningsdrivna småbåtshamnar finns i Strand, Vika kyrkby och Staberg. I Staberg finns också en sjömack. Den som föredrar att cykla tar cykelleden Runn Runt.

Vikabygdens intresseförening

Läs mer på Vikabygdens intresseförenings hemsida. Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad 2023-03-06