Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Tunna med träbitar som sticker upp

Eldning av avfall

Det är förbjudet att elda allt som kan räknas som avfall. I första hand ska avfall återbrukas, i andra hand återvinnas och i tredje hand energiåtervinnas. Det här gäller både för dig som privatperson och för företag.

Allt som räknas som avfall ska i första hand återbrukas, i andra hand återvinnas och i tredje hand energiåtervinnas. Så säger lagen, och anledningen är både att vi måste spara på planetens resurser och att många material innehåller skadliga ämnen som frigörs vid eldning.

Mer än du förmodligen tror räknas som avfall

Även till exempel rent trä, kartong och papper räknas som avfall och ska återvinnas. I Falun avråder vi från att elda trädgårdsavfall eftersom det ur miljösynpunkt oftast inte är den bästa hanteringen och i många fall stör dina grannar.

Trädgårdsavfall ska i första hand komposteras eller lämnas till återvinningscentral. Du kan även få ett kärl för hämtning av trädgårdsavfall, se information om detta här Hämtning av trädgårdsavfall - Falu Energi & Vatten (fev.se) Länk till annan webbplats..

Mindre mängder trädgårdsavfall från den egna trädgården kan enligt Falu kommuns avfallsföreskrifter eldas, under förutsättning att eldningen inte orsakar olägenheter för närboende. Mer information kring vad du ska tänka på vid eldning av trädgårdsavfall hittar du här: Eldning av trädgårdsavfall Länk till annan webbplats.

Folder med exempel på material som ger skadliga utsläpp Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2024-04-25