Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Fönster och dörrar

Bra fönster och dörrar minskar behovet av energi och ger ett bättre inomhusklimat.

Det reducerar även störande buller från husets omgivning och minskar risken för kallras. Risken för kondens (på insidan av fönstren) minskar också. Kort sagt, husets komfort förbättras. Orsaken är att temperaturskillnaden mellan fönster, väggar och golv blir mindre.

Speciellt viktigt är det att ha bra fönster om huset har golvvärme, eftersom man då saknar "kallrasskydd" (radiatorer/element) under fönstren.

För dig som inte tänker byta eller renovera dina fönster är det viktigt att se till att tätningslisterna inte är gamla och torra. Nya kostar några hundra kronor. Att byta de gamla och torra mot nya fräscha lönar sig snabbt.

Välj fönster med U-värde neråt 1,0. Ju lägre U-värde desto mindre värmeförluster genom fönstret.

Att tänka på

Nya fönster är mer lufttäta än gamla, så fönsterbytet påverkar ventilationen, speciellt om du har självdragsventilation. Därför bör det säkerställas att ventilationen fungerar tillfredsställande efter fönsterbytet/fönsterrenoveringen. Energieffektiva fönster kan vid speciella väderförhållanden få kondens på utsidan av fönstren.

På kulturhistoriska byggnader är fönstren en viktig del av husets karaktär. Gamla fönster bör därför renoveras så att fönstrets utvändiga utseende behålls. En möjlighet kan vara att välja ett lågemmissionsglas (energiglas) till det inre fönstret.

www.energifonster.nu är ett samarbete mellan ledande tillverkar av energimärkta fönsterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

På Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut och Statens Provningsanstalt sp.se (finns mycket att läsa om fönster och dörrar. Bland annat en kunskapssammanställning om fönster, fukt och inomhusmiljölänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

På glasbranschföreningens hemsida finns också mycket att läsa om energifönster. Där kan man även hitta glasmästare som kan hjälpa till med fönsterrenoveringlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterSidan uppdaterad 2020-01-09