Belysning
Val av belysning har stor betydelse för din elanvändning.
Under en stor del av året är Sverige ett land med relativt få ljusa timmar. Under den tiden använder vi mycket elenergi till belysning. Belysning används för att vi skall kunna se, synas och känna oss trygga.
En vanlig glödlampa har en verkningsgrad som är ca 5 %. Det innebär att endast ca 5 % av elenergin som tillförs lampan, omvandlas till ljus, resterande 95 % blir värme. Hur mycket av glödlampans värme som vintertid kommer huset till goda beror på hur lampan är placerad, om den är i ett isolerat utrymme m.m.
Även om glödlampor skapar värme så är en glödlampa inte så bra som värmekälla. Vanligtvis är radiatorerna placerade under fönstren, för att motverka kallras. En glödlampa i taket kan inte motverka kallras från fönstren.
LED-lampor
LED-lampor eller lysdiodlampor finns i många olika modeller och färgtoner. LED-belysning ger ett ljus som liknar dagsljuset med i stort sett samma färgspektrum. Den innehåller varken bly eller kvicksilver och ger mycket ljus per Watt.
LED-lampan är stöt- och vibrationstålig och kan hålla upp till 50 000 timmar. Utvecklingen går mycket snabbt framåt vilket gör det svårt att ange energieffektiviteten, men den ger minst fem gånger så mycket ljus som en glödlampa
Ljusstrålen från en LED-lampa blir inte varm men elektroniken genererar en hel del värme som måste kylas bort. Om kylningen är otillräcklig kan ljusflödet och livslängden försämras betydligt. Det finns idag dimbara LED-lampor men alla dimmers fungerar inte med LED.
Kvaliteten hos LED-lampor varierar mycket. LED-lampor med bra kvalitet har god färgåtergivning och är fortfarande relativt dyra, men är en bra investering på ställen där man har lamporna tända mer än 8 timmar per dag. Återvinns som el- och elektronikavfall.
Hur mycket energi sparar en LED-lampa?
En LED-lampa uppges hålla i 15 till 20 tusen timmar. Under den tiden förbrukar en 11 watts lampa 165 - 220 kWh. LED-lampor kan kosta från 100 kronor styck.
Som jämförelse håller en gammal glödlampa i ca 1000 timmar och använder under sin korta livslängd ca 60 kWh. Priset för en glödlampa var ca 10 kr. För att få ljus i 20 000 timmar behövs alltså:
- ca 20 glödlampor och 1200 kWh eller
- 1 LED-lampa 220 kWh
Om man räknar om det i pengar, med ett elpris på 1 krona/kWh så blir det ca 1400 kr med glödlampor och ca 320 kr med LED-lampan.
Lågenergilampor och kompaktlysrör
Lågenergilampor (och kompaktlysrör) är ett slags kompakta lysrör som finns i olika former och färgtoner. I kompaktlysrör med stift sitter driftdonet i armaturen och kasseras inte när lampan går sönder, men de kräver en särskild armatur.
- Kompaktlysrör håller ca 8 000 timmar.
- Lågenergilampan har inbyggt driftdon och idag finns lågenergilampor med samma form som glödlampor. De håller i cirka 10 000 timmar.
- Lågenergilampor (och kompaktlysrör) är ca fem gånger effektivare än glödlampan.
Lysrör
Det finns två typer av lysrör. De äldre och vanligaste, s.k T8-lysrör, har driftdon, kondensator och glimtändare och drivs med frekvensen 50 Hz.
Den nyare typen, s.k. T5-lysrör, tänds av ett HF-don (Högfrekvensdon) med en frekvens mellan 30 000 och 70 000 Hz. Ljuset upplevs då som flimmerfritt och tänds utan blinkningar och slocknar helt då lysrören är utbrunna.
T5-lysrör är något kortare och smalare än äldre typer av lysrör och kräver en annan armatur. De är dimbara och sparar ca 40 % av elförbrukningen jämfört med T8.
Man bör använda fullfärgslysrör eftersom de håller längre, ger mer ljus och bra färgåtergivning. De har beteckningen 827, 830 eller 840.
Livslängden för lysrör är ofta mer än 15 000 timmar. För äldre lysrörsarmaturer (ej med HF-don eller T5) gäller att ett lysrör bör vara släckt i minst 15 minuter innan det tänds igen, för att livslängden inte skall påverkas i någon större omfattning.
Lysrör innehåller en liten mängd kvicksilver och återvinns i särskilda behållare vid insamlingen för el- och elektronikavfall.
Börja med att sätta in energisnål belysning i armaturer som har långa drifttider! Vanligast är det utomhusbelysningen, som "brinner" långa tider och eftersom de är placerade utomhus så kommer lampans värme inte till någon nytta.
Energimyndigheten har en bra belysningsguide:
Lampguiden Välj rätt lampa (pdf) Pdf, 175.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Godnatt Glödlampa (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.