Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En kvinna som skrattar

Samhällsorientering

När du kommer till Sverige och till Falun som nyanländ invandrare med uppehållstillstånd får du en introduktion till det svenska samhället (Samhällsorientering) och språkutbildning (SFI). Under den här tiden, maximalt två år, får du ersättning från svenska staten. Att lära sig språket och att ha ett yrke är viktiga förutsättningar för att få jobb i Sverige.

Dialog och reflektion

Samhällsorientering är en kurs där du som nyanländ med uppehållstillstånd får information om hur det svenska samhället fungerar och praktiskt vardagsliv. Enligt lag måste samhällsorienteringen bland annat innehålla information om individens rättigheter och skyldigheter, demokratiska värderingar, hur samhället är organiserat och om hur man försörjer sig och utvecklas i Sverige.

Totalt innehåller kursen åtta olika ämnen som varje kommun får utforma och anpassa efter lokala respektive deltagarnas förutsättningar. Undervisningen präglas av dialog, diskussioner och reflektion som ökar din förståelse för det svenska samhället och underlättar etableringen i arbets- och samhällslivet. 

Samhällsorienteringen ska enligt lag innehålla följande ämnen:

  1. Att komma till Sverige.
  2. Att bo i Sverige.
  3. Att försörja sig och utvecklas i Sverige.
  4. Individens rättigheter och skyldigheter.
  5. Att bilda familj och leva med barn i Sverige.
  6. Att påverka i Sverige.
  7. Att vårda sin hälsa i Sverige.
  8. Att åldras i Sverige.

Utbildningen är gratis

Kommunerna är skyldiga att erbjuda minst 60 timmar. Falu kommun erbjuder nyanlända cirka 90 timmar samhällsorientering på modersmål eller svenska med tolk. Kursen består av 30 lektioner som är tre timmar långa två gånger i veckan. Utbildningen är gratis.

Vem får delta i samhällsorientering?

Du som är ny i Sverige och deltar i etableringsinsatser genom Arbetsförmedlingen har rätt att få samhällsorientering, men även du som är anhöriginvandrare kan delta.

Hur anmäler jag mig till samhällsorientering?

Om du har en etableringsplan ska din etableringshandläggare på Arbetsförmedlingen anmäla dig till kursen.
Du som är anhöriginvandrare kan anmäla dig själv genom att kontakta samhällsinformatören via telefon eller e-post.

Information om Sverige

Information Sverige är en hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för dig som nyss kommit till Sverige. Här hittar du massor av nyttig information om det svenska samhället. En del av materialet finns på olika språk.

Sidan uppdaterad 2019-04-16