Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Växter i Vasaparken

Hösten 2022 invigdes Vasaparken. Vid färdigställandet av parken hade cirka 6000 växter, träd, buskar, perenner och lökväxter, planterats i parken. Här finns några exotiska arter, det vill säga arter som ligger på gränsen till att klara sig i Faluns klimat och växtzon, och mer härdiga och robusta arter som är basen i planteringarna.

Växterna ska ge blom- och färgprakt från tidig vår till sen höst. Lökväxter, till exempel krokus och narcisser, och blommor på bar kvist (magnolia och körsbär) startar blomsäsongen. Därefter tar perenner och andra blommande buskar vid. Under hösten ger träden och buskarnas bladverk och bär färg och variation i parken. Blommornas färgskala går i huvudsak i lila, rosa och vitt.

Förutom att blommorna sprider doft- och färgglädje för oss människor är de viktiga för insekter, fåglar och andra djur som kan hitta en livsmiljö mitt i staden. De bidrar också till den biologiska mångfalden som är till nytta för oss alla.

Vilken växt är det?

För dig som är intresserad och vill veta vilka växter som finns i parken finns en digital karta. I kartan, som finns här nedanför, kan du kan klicka på en planteringsyta eller en planteringspunkt (använd fliken Karta med alla växter) och få information om vilken växt som är planterad där. Det går även att söka på ett växtnamn under fliken Karta sök växt, visas en symbol eller yta i kartan där arten finns. I de två huvudflikarna finns ytterligare tre flikar med listor för Planteringar, Träd och solitärbuskar respektive Lökväxter. Läs mer om du använder kartan och sökfunktionerna i fliken Hjälp.
Parkens växtlista finns här: Vasaparkens växtlista Pdf, 155.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2023-05-12