Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Två barn som äter korv

Information om vinterkräksjuka

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och sprids mycket lätt. Blir du sjuk räcker det ofta med att vila och att dricka ordentligt. Du blir oftast bättre inom ett till tre dygn. Ett bra sätt att förebygga smitta är att tvätta händerna noga med tvål och vatten-

Undvik att bli smittad

Det här kan du göra för att minska risken att bli smittad:

  • Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten, framför allt innan du ska äta och efter att du varit på toaletten. Det räcker inte att använda handsprit. Handsprit påverkar inte viruset som orsakar vinterkräksjuka.
  • Använd flytande tvål och torka gärna händerna med en egen handduk. Använd pappershanddukar på platser där många samlas, till exempel på skolor, förskolor, arbetsplatser och offentliga miljöer.
  • Undvik att besöka personer som har vinterkräksjuka.

Hur länge ska barn stanna hemma?

Barn som går på förskola eller familjedaghem kan komma tillbaka när de äter som vanligt och det har gått minst två dygn utan att de har kräkts eller har haft diarré.

Barn som går i skolan ska stanna hemma i minst ett dygn efter att de har blivit friska.

Hur länge barnet ska vara hemma beror på barnets ålder och mognad. Risken att smitta minskar om barnet kan ta hand om sin egen hygien, till exempel gå på toaletten själv och tvätta händerna efteråt. Det är därför rekommendationerna skiljer sig åt.

Sidan uppdaterad 2020-09-03