Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

ATL-kontoret

Här kan du läsa mer om ATL-kontoret och deras verksamhet, samt hitta aktuell information.

ATL-kontoret arbetar på uppdrag av den Gemensamma nämnden för alkohol, tobak och liknande produkter. De kommuner som samarbetar genom den gemensamma nämnden är Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Ludvika, Smedjebacken och Säter. ATL-kontoret är placerat i Falun som är värdkommun.

ATL-kontoret hanterar ärenden gällande serveringstillstånd för alkohol, försäljningstillstånd för tobak, folköl, e-cigaretter och påfyllningsbehållare, tobaksfria nikotinprodukter samt den kommunala kontrollen av receptfria läkemedel.

Nyhetsbrev

Nu har vi haft premiär för det första nyhetsbrevet! Framöver kommer vi enbart att skicka nyhetsbrev digitalt, så se till att anmäla din e-post om du är intresserad.


Obligatorisk Ogiltig e-postadress Max 400 tecken

Aktuell information

Nya riktlinjer

Den 6 februari 2024 har den gemensamma nämnden beslutat om nya riktlinjer för serveringstillstånd där den största förändringen gäller serveringstiden. För de som har ett stadigvarande serveringstillstånd kommer det att finnas möjlighet att utöka serveringstiden till klockan 03.00, under förutsättning att sökanden bedöms ha förutsättningar att få utökad serveringstid. För enstaka tillfällen kommer det finnas möjlighet att servera alkohol till klockan 04.00. De nya riktlinjerna träder i kraft den 1 april 2024.

Riktlinjer för serveringstillstånd Pdf, 383.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Taxor och avgifter

De gällande taxorna och avgifterna baseras på prisbasbeloppet, eftersom prisbasbeloppet ändrats för 2024 har vissa belopp ändrats. Se gällande taxor och avgifter längst ner på sidan.

Restaurangrapport

Alla som haft ett stadigvarande serveringstillstånd under 2023 är skyldig att lämna in en restaurangrapport till Folkhälsomyndigheten. Restaurangrapporten ska vara inskickad senast 1 mars 2024. Läs mer om restaurangrapporten.

Krögarträff

Årets första krögarträff äger rum den 12 mars 2024 på First Hotel Grand i Falun. Krögarträffen är till för dig som är krögare för att få aktuell information och få svar på frågor. Träffen är myndighetsgemensam för att vi tillsammans vill möta er och göra vad vi kan för att det ska vara lätt att göra rätt. Läs mer om krögarträffen.

Ansvarsfull alkoholservering

Vi anordnar utbildningen Ansvarsfull alkoholservering som riktar sig till krögare och personal på serveringsställen. Utbildningen kommer hållas den 23 och 30 april 2024 på Säters stadshotell. Mer information kommer senare. Läs mer om utbildningen.

Nya avgifter

Den gemensamma nämnden beslutade den 15 augusti om ett förslag till nya avgifter för nämndens verksamhet, förslaget skickas nu ut till respektive kommun för beslut i kommunfullmäktige. Under arbetet med förslaget har synpunkter efterfrågats från kommunerna, Visita, Svenskt näringsliv och krögarna. Planen är att avgifterna ska börja gälla från 1 april 2024.

Den största förändringen i förslaget är att tillsynsavgiften för serveringstillstånd föreslås grundas på en riskklass, vilken även styr antalet tillsynsbesök. Detta till skillnad från idag då tillsynsavgiften enbart baseras på föregående års omsättning av alkoholdrycker. Riskklassningen kommer likt reglerna för livsmedel att påverkas av efterlevnaden av lagar och regler, vilket innebär att en krögare med god efterlevnad kan få färre tillsynsbesök och lägre tillsynsavgift.

Försäljnings- och serveringsställen

Om du vill veta vilka försäljningsställen som bedriver handel med tobak, e-cigaretter och påfyllningsbehållare, folköl, tobaksfria nikotinprodukter eller receptfria läkemedel kan du se det i registret över försäljningsställen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om du vill veta vilka serveringsställen som har serveringstillstånd kan du se det i restaurangregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Protokoll

Om du vill ta del av de beslut som den gemensamma nämnden fattar kan du läsa nämndens protokoll Öppnas i nytt fönster..

Styrdokument

Avgifter och taxor för serveringstillstånd

Gemensamma nämnden för alkohol, tobak och receptfria läkemedel 1753-01-01,

Avgifter och taxor för tobak, e-cigaretter, folköl och receptfria läkemedel

Gemensamma nämnden för alkohol, tobak och receptfria läkemedel 1753-01-01,
Sidan uppdaterad 2024-02-15