Tillsynsavgift för serveringstillstånd
Från den 1 april 2024 gäller nya taxor och avgifter i ATL:s kommuner, det är nu samma avgifter i alla kommuner. Den största förändringen gäller tillsynsavgiften för serveringstillstånd som vi förklarar mer här.
Från och med 2024 baseras den årliga tillsynsavgiften på en riskklass, istället för som tidigare på omsättningen av alkohol.
Riskklassmodellen
Riskklassen påverkas av det tillstånd man har, omsättningen av alkohol och efterlevnaden av lagar och regler. Riskklassen styr både tillsynsavgiften och antalet tillsynsbesök. Nedan visas en bild över vad som påverkar riskklassen, och vilken påverkan den har.
Riskfaktorer
Riskklassen bestäms av de 5 olika faktorerna: servering, serveringstid, omsättning av alkohol, verksamhetsinriktning och efterlevnad av lagar och regler. De olika faktorerna ger ett visst antal riskpoäng enligt nedanstående tabell.
De nya avgifterna baseras på principen att det ska löna sig att göra rätt. Därför har efterlevnad införts som faktor, vilket innebär att om man som tillståndshavare har en god efterlevnad kan man placeras i en lägre riskklass och därmed få färre tillsynsbesök och en lägre taxa. Om man däremot har betydande brister som gör att en uppföljande tillsyn behöver göras, eller om man meddelas en sanktion (erinran eller varning) kan man placeras i en högre riskklass.
Avgift och tillsynsbesök
För att se vilken riskklass serveringsstället tillhör räknas summan av riskpoängen. Riskklassen avgör sedan antal tillsynsbesök under året och beloppet på tillsynsavgiften, se tabellen nedan.